5 фрази, които никога не трябва да използвате на работното си място

Повечето хора работят усърдно и се стремят да дадат най-доброто от себе си, за да се развиват в професионален план. Така че със сигурност не биха искали да застрашат позицията си, като кажат нещо глупаво и не на място.

И все пак, някои служители правят на пръв поглед безобидни коментари през цялото време, които неволно могат да попречат на кариерата им.

Макар че има много примери, ето кои са петте най-често срещани фрази от този тип според треньора по лидерство Тод Дюет:

  1. „Това не ми влиза в задълженията.“

Кога се използва: Някой ви моли да му помогнете със задача, чиито отговорности не са описани в длъжностната ви характеристика, а вие не желаете да съдействате. Вместо да прекарате време, помагайки на колегата си или просто да кажете не, вие използвате фразата „Това не ми влиза в задълженията.“ И мигновено съжалявате за думите си.

Какво си мислят хората, че имате предвид: „Аз съм единак, тук съм да работя за моя успех и изгода.”

По-добър вариант: Ако в този момент нямате време да помогнете на някого, кажете му, че нямате възможност да му сътрудничите или че ще го направите по-късно. Но не казвайте, че това поръчение не е ваша работа – в края на краищата вашата отговорност е да спомогнете за успеха на компанията, така че оказването на помощ е също част от отговорностите ви.

  1. „Опитвали сме това преди.”

Кога се използва: Например, някои от колегите ви, които работят в компанията от доста по-кратко време от вас самите, предлагат някаква идея. Вместо да ги изслушате, вие ги прекъсвате с изречението „Опитвали сме това преди.”

Какво си мислят хората, че имате предвид: „Не бих искал да полагам усилия.“ или „Аз знам всичко, а вие не знаете абсолютно нищо.“

По-добър вариант: Изслушайте колегите си. Може би това, което ще предложат, е вече изпробвано, но не е извършено по най-качествения или успешен начин. Оставете отминалият опит да ви помогне със следващия ви ход, но дайте шанс и за нов подход.

  1. „ Нямаме бюджет за това.“

Кога се използва: Някой служител има идея, в която вярва силно. Подобно на предходния пример, вместо да го изслушате, вие го прекъсвате с оправданието, че фирмата не разполага с възможност да финансира предложението.

Какво си мислят хората, че имате предвид: „Мълчи си и си върши определените задължения.”

По-добър вариант: Наистина добрите идеи трябва да бъдат подкрепяни дори и с минимален бюджет. Но да пречите на ентусиазма на предложилите нови идеи с фразата „Нямаме бюджет за това“ е сигурен начин да намалите креативността на екипа си.

  1. „Казах ти.”

Кога се използва: Ваш колега споделя свое предложение, за което казвате, че не е добро, но той все пак се заема с изпълнението му. И се проваля. Не стига това, ами вие му напомняте за грешката с фразата „Казах ти.”

Какво си мислят хората, че имате предвид „Нямаше подкрепата ми в това начинание от самото начало.“

По-добър вариант: Фразата „Казах ти“ не е помогнала на никого, в което несъмнено се уверява този, който я изрича. В случая най-добре ще бъде да си мълчите.

  1. „Тази идея не следва стандартната процедура.“

Кога се използва: Да кажем, че някой от служителите работи над проект, чиято идея не  съответства напълно на стандартния начин, по който компанията извършва дейностите си. Вие охлаждате ентусиазма му с фразата „Тази идея не следва стандартната процедура.“

Какво си мислят хората, че имате предвид „Тук има само един начин, по който действаме.“

По-добър вариант: Повечето правила подлежат на изменение и ако някое от тях не съдейства за прогреса на компанията, може да бъде променено. Сляпото следване на пътя, по който всичко до сегашния момент е извършвано, убива иновациите.

Не забравяйте

Голяма част от успеха ви в работата зависи от това колко добре си взаимодействате с други хора. Дори и да вършите безупречно работата си, ако отношението ви е непрофесиоално или  подвеждате другите, това ще повлияе на кариерата ви.

Разбира се, малко хора използват подобни фрази преднамерено, понякога ги казват слуайно и без да се замислят. Затова се опитайте да избегнете употребата им и оставете чудесно свършената работа да бъде нещото, с което хората ще ви запомнят.

Още публикации