Адаптивност на Работното Място

Адаптивността на работното място, никога не е била по-важна, в нашата постоянно развиваща се работна среда. Тази статия е посветена на това да се запознаете с концепцията за адаптивност и да откриете как да я използвате, за да напреднете в кариерата си.

Служителите, които са гъвкави, могат уверено да се справят с променящите се обстоятелства на работното място. Тъй като светът се опитва да измисли нова структура на хибридната и дистанционната работа, гъвкавостта е полезен актив. Служителите обаче, които са също така адаптивни, както и гъвкави, ще бъдат по-добре подготвени да се справят с промените, което ще доведе до едно по-щастливо и по-задоволително работно изживяване.

Работодателите, вече дават приоритет на адаптивността като меко умение, защото това е необходимо за постигане на успех в свят, в който целите се променят постоянно.

Професионалните перспективи на служителите, могат да се подобрят, ако научат повече за концепцията за гъвкавост и развият уменията си в тази област.

Какво е Адаптивност на работното място?

Адаптивността не е просто оцеляване след дадена промяна – това е устойчивост (което само по себе си е важно умение). За да сте наистина адаптивни, трябва да сте активно подготвени за промени, дори да ги препоръчвате, и постоянно да добавяте повече възможности към набора си от умения, за да можете да посрещнете възникващите нужди.

Адаптивността често включва не само приемане на промените, но и активното им насърчаване. Например един гъвкав работник може активно да избягва изпитаните процедури, в полза на експериментирането с нови инструменти и методологии.

В допълнение към това, че ни предпазва от чувство на претовареност и спокойствие по време на промени, адаптивността може също така да ни позволи да бъдем иновативни и да се възползваме от възможностите.

Адаптивност в Работата се Изменяваше дори преди Ковид-19

Кризата с коронавируса направи адаптивността по-необходимо умение за служителите, но дори преди пандемията значението на адаптивността на работното място нарастваше. Тъй като светът се променя по-бързо от всякога и всеки е принуден да усвоява все повече промени, адаптивността става все по-важна. Бързината и обхватът на технологичния напредък през последните години, направиха така че работниците да трябва бързо да усвояват нови умения, а това е основен принос за този преход.

Въпреки че промяната невинаги е лесна, повечето хора могат да се справят с нея, ако просто правят по една малка промяна всеки път. Епидемията обаче ускори пълната трансформация на начина, по който работим, като доведе до бързи промени на работното място, в технологиите и дори в обществото, с които предприятията и служителите все още свикват.

За да се включите правилно в тази нова реалност, трябва да имате желание и възможност бързо да промените начина си на мислене и поведение.

Развитие на Вашите Таланти

Някои служители биха могли да смятат, че са доказали своята гъвкавост, след като са преживели пандемията, докато други, които са по-постоянни, могат да вярват, че е невъзможно да променят този аспект от личността си. Въпреки това има няколко стратегии, които хората могат да използват, за да подобрят своята адаптивност на работното място, при заетост в постоянно променяща се среда.

Фокусирането върху бягството от старото поведение, рутината и методите е важна първа стъпка. Замяната на нагласите по подразбиране, към които често се връщаме по време на промени, е един от методите за повишаване на способността за адаптиране.

Протективните ви нагласи, не ви помагат, когато трябва да направите нещо ново, когато трябва да бъдете креативни и иновативни. Желанието да се учите и готовността да реагирате на променящите се обстоятелства е това, което ви позволява да продължите да бъдете успешни.

На най-основно ниво, това може да означава да внесете малки промени в начина, по който вършите работата си, за да включите свежи идеи в рутинната си работа, като например доброволно да изнесете презентация, която може да ви помогне да се издигнете по кариерната стълба.

Хората, които се придържат към фиксираната нагласа, вярват, че са родени с фиксиран набор от способности, следователно ако нещо е твърде трудно за тях, то не е правилното нещо, което трябва да направят. Хората с нагласа за растеж вярват, че способностите им могат да се развиват с течение на времето.

Като съзнателно излизате от зоната си на комфорт, можете да започнете прехода към нагласа за развитие. Не чакайте промяната да ви бъде наложена насила; вместо това търсете нови подходи или технологии и изучавайте как функционират те. Това важи дори ако сте ужасни в дадено умение.

Когато правите избор, помислете за нагласата, която е довела до него. Тъй като адаптивността действа като буфер на вредните фактори на работното място, служителите, участващи в обучение по адаптивност, изпитват значително по-добро благосъстояние от тези със защитни нагласи. Това ще ви помогне да развиете тези нагласи за учене и растеж и да упражнявате адаптивността си, така че да сте готови за работа, когато възникне друго важно събитие.

Още публикации