Body language – няколко съвета

Всеки знае, че движенията ни по време на среща издават много за нас като личност. Независимо дали сте на конференция или на интервю за работа 58% от вашия успех зависи от езика на тялото ви.

Ето и няколко примера, към които е добре да се придържате:

Силно ръкостискане

Силното ръкостискане е важно! Обратното показва липса на авторитет и увереност. Разбира се и тук трябва да има баланс – твърде силното ръкостискане може да се възприеме като агресивно.

Усмихвайте се

Когато искате вашият събеседник да разбере, че го случате внимателно, вие използвате кимване или усмивка. Това е невербален знак, който се използва много често при диалог. Някои хора няма да обърнат внимание на позицията на краката и ръцете ви, но всеки ще реагира на сигнала, предаден от лицето ви.

Гледайте хората в очите

Ако не искате да изглеждате неподготвени или непрофесионални на интервю за работа – гледайте вашия събеседник в очите по време на срещата. Препоръчваме ви да не се взирате прекалено много, за да не изглеждате заплашителен и враждебен. Опитайте се да сте естествени и поглеждайте встрани понякога, когато се замисляте или обяснявате нещо.

Движение на ръцете 

Следете движенията на ръцете си. Когато човек ги движи нервно, той сигнализира за липса на доверие и професионализъм. Не е изненада, че нервните движения, като например изпукване на кокалчетата, игра с косата или гризане на ноктите, както и прехапването на устните ви карат да изглеждате неспокойни и несигурни. И все пак отсъствието на жестове може да бъде вредно и да показва загуба на интерес.

Скръстени ръце

Постоянното стоене с кръстосани пред гърдите ръце е отбранителна позиция, което може да създаде впечатлението, че не се интересувате от това, което ви се говори. Като държите ръцете си успоредно на тялото, от друга страна, показвате, че сте отворени за разговор.

Изправена стойка

Опитайте се да стоите изправени, с раменете леко назад. Вие сами ще усетите момента, в който трябва да спрете да опъвате рамене, за да не изглеждате изкуствено. Не се отпускайте на стола, нито се отпускайте твърде много назад – изглеждате незаинтересовани. Прегърбената позизия на тялото ви кара да изглеждате несигурни и слаби, а също така понижава настроението и самочувствието.

Позиция на краката

Позицията на краката ви е подсъзнателна и следователно е по-трудно да се контролира. Тя може да предаде вашата несигурност или незаинтересованост. Начинът, по който поставяте краката си, когато седите, може също да разкрие неща за вашата личност. Ако сте на интервю за работа ви препоръчваме да седнете на стола с успоредно разположени крака – показват неутралност, която ви кара да изглеждате открити и спокойни.

Важно е да сте добре подготвени и спокойни. На интервюто ще ви задават въпроси свързани с вашия професионален опит, така че няма как да объркате нещо, освен ако не се опитате да излъжете, но е много вероятно да ви хванат. Бъдете естествени и избягвайте да използвате негативни думи. Никога не си позволявайте да говорите лошо за сегашния или бившия си работотдател – това определено прави лошо впечатление.

Още публикации