CV – какво (не) трябва да правите

Писане и изпращане на CV – първите стъпки в процеса на кандидатстване за работа. Навярно някои от Вас биха си казали: „Какво толкова, просто трябва да напиша някое друго изречение за себе си.“, докато други намират задачата за трудна. Независимо към кой тип спадате, има няколко правила, които е добре да имате предвид винаги, когато пишете нова или актуализирате старата Ви автобиография.

Не преувеличавайте

Може би смятате, че ако преувеличите или украсите „само мъничко“ фактите относно Вашите умения, ще успеете да получите позицията, към която се стремите, без бъдещият Ви работодател да разбере. Противно на очакванията на повечето кандидати за работа, подобни несъответствия между посочените в CV-то способности и действителните такива на кандидати излизат наяве почти веднага. Дори и да харесат CV-то Ви, евентуалното разобличаване на истината би могло да се случи още на следващия етап от процеса на кандидатстване – център за оценяване на професионалните компетенции (така наречения assessment center). Ако в CV-то Ви пише, че владеете чужд език на високо ниво, а това не е така, евентуалният Ви бъдещ работодател ще разбере още когато Ви прати езиков тест или Вие бъдете валидиран от човек, който наистина владее езика. Ако все пак Ви назначат, дали сте били твърде самоуверени при писането на автобиографията Ви, става ясно скоро след започването на работа.

Вместо да рискувате да се стигне до някой от двата варианта, е по-добре да бъдете честни. Работодателите оценяват случаите, в които кандидатите признават истината и имат желание да натрупат нови или подобрят вече придобитите им умения. По този начин демонстрирате надеждност и желание за развитие, които са ключови качества при търсенето на служители.

Наблегнете на компетенциите, които сте придобили до момента и които се отнасят към позицията 

Често поради незнание на какво точно да заложим, подготвяйки CV, крайният резултат изглежда сякаш правим описание на позицията, която сме изпълнявали или заемаме в момента. Служителите в агенциите по подбор на персонал и тези в отделите по човешки ресурси знаят какви са изискванията към всяка позиция, така че описвайки ги Вие не печелите нищо. За да избегнете дескриптивната автобиография, помислете какво сте научили, докато сте изпълнявали различните задачи – както умения, така и качества. Важно е да споменем, че тук също трябва да бъдете внимателни. Фокусирайте се единствено върху тези, които са пряко свързани с позицията, за която кандидатствате и са винаги упоменати в обявата за нея. В противен случай рискувате биографията Ви да изглежда като че ли сте споменали всичко, за което сте се сетили. Погледнете в описанието на позицията и в сайта на компанията, обявила позицията, за да видите човек с какви точно умения се търси. След като наистина се запознаете с тях, помислите как кратко да обясните, че чрез нещата, които сте правили до момента, Вие имате желаните качества и компетенции. Още един съвет в допълнение е да бъдете кратки и се изразявайте точно, когато става дума компетенциите, които Вашите трудов опит и образование дотук са Ви донесли. Използвайте глаголи, които изразяват действия.

Не забравяйте да включите интереси и хобита

Липсата на интереси и хобита в CV-то Ви всъщност може да бъде сериозен минус, когато кандидатствате за работа. Ако специалисти по подбор на персонал разглеждат две идентични CV-та, но в едното има графа “Интереси и хобита“, а в другата – не, е много по-вероятно да бъде предпочетен човека, отбелязал какво прави в свободното си време. Това се дължи на факта, че много хора подценяват важността на интересите и хобитата, които имат. Разкривайки какъв тип сте извън офиса и какво Ви харесва да правите, Вие демонстрирате и други качества освен вече споменатите в предишните графи. В резултат, затвърдявате впечатлението, че бихте се вписали добре в компанията и екипа. Тук отново е добре да се придържате към стегнат изказ и да не изброявате твърде много. Ако графата Ви за хобита е по-дълга от тази с компетенции, шансът да Ви наемат на работа не е особено голям, независимо колко интересен човек сте.

Надяваме се, че посочените
по-горе съвети ще Ви бъдат от полза при следващото писане на CV. Ако имате нужда от още полезни
напътствия, не се колебайте да се свържете с нас на [email protected] или
+359 896 719 324. Екипът на Top Skills Recruitment е винаги насреща с ценна информация и
отлични предложения за работа! Отворените ни позиции можете да разгледате ТУК.

Още публикации