Дишай, издишай – Каролина Братанова и йога изкуството

Ползите за ума и тялото от практикуването на йога са несъмнени. Неслучайно това е един от най-лесните и приятни начини да се освободите от натрупаното през деня напрежение и да се изключите от външния свят поне за малко. Защо е важно да намираме време за себе си, предизвиквайки се на постелката, и как това може да ни помогне да цъфтим дори във времена като днешните, ни разказва Каролина Братанова.

А коя е Каролина? Каролина е свободна по душа и открита към хората. Обича да практикува Hatha, Vinyasa Flow и Yin Yoga.  Завършва курс за йога инструктор и взима сертификат “Yoga Alliance RYT 200” при двама индийци в България. Има опит в преподаването на Хатха и Виняса Флоу Йога. Запалена е по природата, музиката, животните и силно вярва в силата на позитивното мислене.  В момента работи като софтуерен аналитик, но душата и е отдадена на йогата. Какво ни сподели тя за любовта си към йогата, четете в следващите параграфи.

Във времена като днешните всеки един от нас е стигал до моменти, в които се е чувствал притеснен, самотен, безпомощен, изпитвал е чувство на страх за бъдещето и тъга по миналото. Докато свикнем да работим от вкъщи без колегите, ни трябваше време за адаптация и приспособяване към едно по-уединено и самотно понякога пространство. На някои от нас това се хареса, но на други не се отрази толкова добре. Все пак ние сме социални същества и имаме нужда от истинска комуникация наживо. Така или иначе нямахме избор, защото всички се озовахме в една и съща ситуация и това донякъде може би ни даваше капка спокойствие и ни обединяваше, макар и да бяхме разделени. Някои компании вече се връщат  към стария си модел на работа, други път откриха, че могат да комбинират работата от вкъщи с тази от офиса, а трети решиха да не се връщат на този етап по работните си места. Каквото и решение да взимат работодателите ни, ние вече трябва да се научим да бъдем адаптивни, да умеем да се борим със стреса и да намираме вътрешен баланс в шантави времена като тези, в които живеем.

Като човек, който работи от вкъщи на компютър на пълен работен ден и след работа преподава йога, смея да твърдя, че именно тази практика ме спаси от чувства като тревожност, тъга, отчаяние, безпомощност, които понякога се опитваха да пробият през защитното ми невидимо наметало. Именно тя ми помогна да запазя вътрешно спокойствие, когато всичко около мен бе неясно. Йогата ми помогна да поддържам добрата фигура, когато фитнесите и спортните центрове бяха затворени, но не това е важното. Тя ми помогна да запазя връзката със себе си и да не се поддавам на страховете и притесненията си. Хубавото е, че в случая аз гледам през очите не само на йога преподавател, но и на човек, който също е принуден да работи от къщи, тоест мога да се поставя в обувките на повечето млади хора, които за затворени самички между четири стени. Именно затова силно препоръчвам тази практика, тъй като тя работи не само с тялото, но и с ума и духа на човека.

Йогата освен всичко е и лесна за изпълнение- нямате нужда от много пространство вкъщи и много приспособления, за да я практикувате. Необходима ви е само една йога постелка, едно меко одеяло и при желание йога блокче, с което да си помагате. Може да я практикувате в хола, в спалнята, на терасата, в градинката зад блока, някъде сред природата и разбира се в йога студията в града, в който живеете. Тя извайва тялото, подсилва духа и укрепва здравия разум. Внимавайте, защото понякога може да бъде дори пристрастяваща. 🙂 Ще усетите, че когато започнете да я практикувате всеки ден, ще започнете да се чувствате по-добрата версия на себе си, да се чувствате по-силни, центрирани и вътрешно и външно красиви.

Със сигурност това, което знам, е, че ще ви помогне да се чувствате добре. Тялото ви ще бъде по-подвижно, ще преборите болките в гърба и кръста, предизвикани от застояване на едно място, ще бъдете по-гъвкави и разбира се по-стегнати и красиви. Нещо повече- ще откриете, че взаимоотношенията с хората около вас се подобряват, здравето ви укрепва, имунната ви система се подсилва и симптомите на хроничните ви заболявания значително намаляват. Нищо не пречи човек да опита и да види дали това е неговата практика. Може да остане силно изненадан. 🙂

А на всички вас, които четете тази статия, желая светлина в ума и сърцето и вътрешен мир и спокойствие. Намасте!

karolina-bratanova-yoga

Още публикации