Интервю за работа – 11 отговора на често задавани въпроси

Интервюто за работа може да бъде стресиращо преживяване за всеки от нас. Има интервюиращи, които се впускат в най-малките подробности по време на срещата с кандидата и задават въпроси, за които е добре да сте подготвени.

Ще се опитаме да ви насочим как да изградите своите отговори, които да ви спечелят мечтаната работа. Вижте кои са най-трудните въпроси задавани на интервю за работа и как да се справяте с тях.

Не се заблуждавайте, за да имате предимство, ще трябва да победите конкуренцията. Може да се състезавате срещу някой с три пъти повече от вашия опит или обратното, срещу някой, който за първи път се явява на интервю. Във всички случаи трябва да сте добре подготвени.

Ето и някои от най-трудните въпроси, придружени от интелигентни отговори, които ще ви помогнат да оцелеете в последния кръг:

1. Какво ще стане, ако работите тук в продължение на пет години и не бъдете повишени? Това ще Ви разочарова ли?

Отговор: Считам себе си за амбициозен, но съм също така и практичен. Докато продължавам да се уча, ще бъда щастлив. Различните компании насърчават хората с различни темпове, а аз съм доста уверен, че работата за вас ще продължи да ме мотивира за няколко години напред.

2. Каква е най-голямата ви слабост, която не е Ваша тайна сила?

Отговор: Аз съм изключително нетърпелив. Очаквам моите служители да се докажат още на първата задача. Ако те не успеят, обикновено спирам да делегирам задачи на тях и започвам да правя всичко сам. За да компенсирам собствената си слабост, започнах да подготвям хората за това какво точно очаквам от тях.

3Вие сте сменили доста работи преди. Защо да Ви позволим да експериментирате в нашата компания?

Отговор: Вярвам, че съм по-добър служител, защото съм натрупал доста разнообразни умения. Тези умения ми помагат да решавам проблемите творчески

4. Ако сте знаели, че нещата във Вашата бивша компания не вървят, защо не напуснахте по-рано?

Отговор: Работих много за постиженията ми там. Толкова, че не ми оставаше време да си потърся друга работа. С всички сливания, които се случват в нашата област, съкращенията са начин на живот. Поне аз дадох най-доброто от себе си!

5. Вие сте със специалност “Философия”. Как Ви подготви тя за тази кариера?

Отговор: Философията не ме подготви за кариерата в областта, в която работя. Но тя ме подготви за перспективите пред мен. Тя ми помогна да разбера себе си, както и да разбера коя е най-правилната кариера за мен.

6. Какви са рисковете и недостатъците, които виждате за тази позиция?

Отговор: Мисля, че местният офис на една мултинационална компания носи риска да нямаш възможността да си взаимодействаш с хората, вземащи решения. От друга страна, конферентната връзка, електронната поща, факсът и работната етика могат да помогнат за преодоляването на тази дистанция.

7. Искате да ми кажете, че сега сте на 40 и сте готови да започнете работа на ниска позиция само, за да станете част от нашата компания?

Отговор: Понякога трябва да предприемеш крачка назад, за да задвижиш кариерата си напред. Влизането на ниско ниво тук ще ми позволи да науча вашия бизнес от нулата. Кариерата е толкова различна от предишната, че бих искал да имам възможността да започна отначало в тази област.

8. Можете ли да опишете мечтаната работа?

Отговор: Това е мечтаната ми работа и неслучайно съм тук при вас. Аз съм развълнуван от перспективата да работя за тази компания, която знам, че разполага с чудесен екип от професионалисти. Мечтите рядко се доближават до реалността, но смятам, че когато има добра атмосфера на работа резултатите са изключително високи.

9. Кога смятате, че ще достигнете върха в своята кариера?

Отговор: Никога не съм мислил дори за “пика” в моята кариера. Мисля, че е по-важно човек да достигне до самопознание, до признание и най-важното до лична удовлетвореност от работата.

10. Какво ще направите, ако работите с шеф, който краде всичките ви страхотни идеи?

Отговор: Първо, бих се опитал да акредитирам публично идеите си. Ако това не помогне, бих се опитал да изработя споразумение и бих действал предпазливо. До известна степен аз вярвам, че моята работа е да направя така, че моите началници да блеснат. Ако те са били възнаградени за моите идеи с повишение и бонуси, ще бъда щастлив.

11. Колко часа седмично обикновено работите и защо?

Отговор: През по-голямата част от времето работя доста над обичайния или установен график. Така се опитвам да си осигуря възможности да “добавя стойност” за всяка отделна задача – моя или на фирмата. Когато нашите клиенти прочетат нашите доклади, искам те да бъдат убедени, че никой друг не би могъл да се справи по-добре от нашата компания с техните желания и поръчки.

***

Препоръчваме ви предварите да си намислите два-три въпроса, които да зададете преди да си тръгнете от срещата. Може да попитате нещо конкетно за позицията или за компанията, също така за екипа. Така ще докажете, че наистина се интересувате от работата и искате да станете част от този страхотен екип.

Още публикации