Истории от кухнята със Славея Цветарска

Kакво е да работиш в една от най-динамичните индустрии, да се срещаш с различни хора и да си сред първите, които научават водещите тенденции на пазара? Тази седмица в „Истории от кухнята“ си говорим със Славея Цветарска, Talent Acquisition Partner в Atos. Какви са найните виждания относно развитието на HR сферата вижте по-долу.

Какви тенденции смятате, че ще бъдат водещи в сферата на човешки ресурси и подбор на персонал през 2022?

В последните години технологията се развива изключително много и бързо във всички сфери, съответно и в човешките ресурси. Смятам, че ще продължат да задълбочават и разработват програми и изкуствен интелект, които да поемат част от HR въпроси. Като например, има и технология, която по ключови думи може да „отхвърли“ или „одобри“ кандидатурата на някого; AI чат-ботове, които отговарят на запитвания от кандидати; AI-HRи, които отговарят на служители и разрешават определени казуси, свързани с административни въпроси и много други решения, които продължават да се развиват.

Гъвкаво работно място – много служители вече не искат да се връщат да работят от офиса, а предпочитат свободата на работа от вкъщи (или дори от друга точка на света). Затова и тенденцията, която продължава да се развива, е гъвкавостта на работното място. Макар това да важи по-скоро за определени сектори като IT, аутсорсинг и сфери, в които работата е за друга държава.

Друга водеща тенденция е благосъстоянието на служителите. Предвид работата от вкъщи, много компании разработват нови начини, по които да изградят добра екипна атмосфера и да стимулират своите служители към work-life balance. Наблюдава се тенденция за организиране на онлайн спортни класове, взимане на участие в благотворителни събития, спортни състезания, което позволява на хората да се ангажират с различни каузи и да се срещат извън офиса.

И не на последно място, забелязвам, че много се набляга на равните възможности в подбора – особено при големите компании. Цели се да се търси талантът в човека, независимо от пол, религия, произход, ориентация и тн.

Какви са качествата и уменията на търсещите работа, които смятате, че ще стават все по-ценни занапред?

В последните години всеки сектор си има определени специфики и умения, свързани с техническата част от работата, които са необходими на кандидатите да бъдат успешни както в един процес по подбор, така и в самата професия. Това са така наречените „твърди умения“. Те със сигурност ще си останат като изискване/задължителна част от профила на един специалист.

Това, което наблюдавам, че се развива все повече, е засилването на фокуса върху „меките умения“ на служителите и кандидатите. Те са по-трудно измерими и лесно всеки може да каже, че е „комуникативен, приспособим, който не се стресира“ и тн. Но това са качества, които все повече се ценят и наблюдават в потенциалните колеги.

Предвид факта, че много професии вече се работят изцяло или почти изцяло онлайн, се е родила нуждата от още повече самостоятелност от страна на служителите и доверие от страна на работодателя. Търсят се все повече хора, които да могат да се адаптират в често променящата се реалност; които да могат да се организират добре, да бъдат автономни в работата си и да бъдат движеща роля, която може да дава иновативни предложения и решения.

Развиването на опит с различни онлайн инструменти също много се цени. Уменията за презентация, например, също достигат следващото ниво. Тъй като това става предимно онлайн, е необходимо да се развие нов начин как да привлечеш и задържиш вниманието и интереса на хора, които стоят от другата страна на компютър.

На какво ви е научила работата ви в тази сфера?

Опитът ми в тази сфера ме научи да бъда още по-гъвкава в общуването с хората и да мога да се поставям на тяхно място, за да видя и другата гледна точка. Особено при работа с различни култури, това е изключително необходимо, за да няма недоразумения и конфликти.

Работейки с различни хора, аз продължавам да се уча да „говоря“ на все повече езици, които да изградят мостове към събеседника и да помогнат за по-успешна съвместна работа.

Какви нови умения усвоихте, откакто сте на сегашната си позиция и имаше ли такива, които ви изненадаха и не очаквахте?

На сегашната позиция имах възможност да развия много умения, въпреки че имам опит от преди като консултант по подбор на персонал, на сегашната си позиция продължавам да развивам нови умения на още по-стратегическо ниво като планиране и управление на рекрутмънт кампании, обучение на младши консултанти и комуникация с бизнеса, в която те ме чувстват като свой доверен HR партньор. Това, което не съм очаквала, е, че ще имам свободата и подкрепата да инициирам и прилагам нестандартни идеи за намирането на подходящите таланти – различни кампании, събития и др.

Как бихте описали екипа на Top Skills в кратко изречение?

Свеж екип от професионалисти с млад дух и нови идеи в сферата на HR.

Надяваме се, че този разговор, част от рубриката ни „Истории от кухнята“, Ви е харесал. Очаквайте следващия ни гост след седмица, а дотогава не се колебайте да ни потърсите, ако имате въпроси, на които ние да отговорим. Ако пък си търсите работа, вижте предложенията ни тук.

Още публикации