Как да оцелеем по време на home office

Работата от вкъщи може да се окаже сериозно предизвикателство, противно на това, което много хора мислят, особено онези, които не могат да си позволят да работят от дивана в хола.

В действителност обаче работата от вкъщи може да се окаже истинско предизвикателство и не говоря за това колко работа ще свършим през това време. Става въпрос за нас като личности, възможно е мъничко да се антисоциализираме… или пък напълно да се изолираме до степен, в която в края на седмицата да се озовем заобиколени от купчини неизмити чинии, мръсни и леко депресирани заради тази социална изолация.

Подредете дома си

Струва си да си осигурите обстановка, в която да се чувствате добре по време на работния процес. Струпването на съдове в мивката, неоправеното легло и разпилени навсякъде вещи само ще ви дразнят през целия ден и ще сте по-малко продуктивни. А когато държите подредено, това ви осигурява усещането, че държите всичко под контрол.

Излезте на разходка

Задържането вкъщи предразполага към ленивост. Затова за тонус, преди да започнете със служебните ангажименти, може да се поупражнявате. В момента не е препоръчително да се излиза навън, но винаги можете да правите гимнастика или йога в домашни условия и който ми каже, че няма време за това – хей, хайде стига оправдания, раздвижването ще ви даде енергия и то позитивна.

Обособете си работно кътче

Не работете от леглото! Аз пробвах няколко дни от дивана и барбрарона… но се оказа, че не работи толкова добре, колкото звучи. Намерете работно кътче на което да наредите вещите си и да не ги местите от там всяка вечер щом приключи работния ден. Може да отскочите до дивана за малко, но по-скоро нека да е без компютър, за да си починете.

Ако сте родител и се налага децата да са покрай вас по време на домашния офис… тук нямам отговор. Предполагам, че да се заключите в килера няма да е много подходящо (поради липса на светлина) и искрено се надявам да имате друга стая, в която да се скриете и изолирате. Ако липсва тишина – винаги може да използвате слушалки или тапи за уши.

Пуснете си музика за фон

В офиса на Top Skills винаги работим на музика. Разбира се тя е просто за фон и не е много силна, но все се намира някой, който да подпейва и да потупва по бюрото в такт с ритъма. Работейки отвкъщи осъзнахме, че без музика е някак празно и самотно, така че винаги има някакъв фон отсртани, който не забравяйте, че не трябва да ни разсейва, а да прави работната среда по-приятна.

Общувайте с колегите

Няма нужда да се гледате в скайп постоянно, но правете поне една онлайн среща на ден. На нея всеки ще има възможност да сподели притеснения или добри новини. Съществуват много различни платформи, които може да използвате, така че няма да изпадаме в подробности.

Пожелаваме ви приятно оцеляване по време на домашен офис. Екипът на Top Skills остава на линия за онлайн интервюта, кариерни консултации и всякакви въпроси по обявените позиции в нашия сайт.

Още публикации