Как да постигнем баланс между професионалния и личния живот?

Всички търсим баланс между професионалния и личния живот, а това влияе пряко върху много показатели – настроение, ниво на мотивация и качество на личните взаимоотношения. Постигането на такъв синхрон представлява трудна за разгадаване загадка, която малцина могат да разрешат с лекота.

Повечето хора са изпадали в ситуация на задоволителни постижения на работното място за сметка на недостатъчно време в личен план, както и обратното. Истината е, че такъв баланс между професионалната и личната среда е възможен чрез полагането на само няколко елементарни усилия.

Ето и няколко съвета, с които да си осигурите оптимална хармония между професионалния и личния живот.

Организацията стои в основата на успеха

Мнозина от нас са се чувствали в безизходица – милион задачи на работното място, също толкова пропуснати обаждания от близките ни хора и само 24 часа в денонощието не са достатъчно за всичко.

Способността за организация на деня не е присъща на всеки човек, но в нея се крие тайната на успеха в личен и професионален план. Организирането на вашето време и задачи ще улесни оптимизацията на ежедневието, като си създадете график за следване на поставените задачи.

Организацията може да бъде ежедневен, седмичен, месечен или за по-амбициозните – годишен план за действие. За начинаещите организатори е подходящо да се възползват от много методи и „инструменти“. Някои хора залагат на аналога и записват всичко във физически планер, докато други залагат на приложения с лесен достъп през мобилните устройства.

Препоръчително е вие сами да изготвите план, подходящ за вашите нужди и заетост. Организирайте деня си предварително, за да изчислите необходимото време за постигане на професионални цели и да обозначите времето за почивка.

Следвайки график за професионалните си задължения, ще усвоите механизъм за по-бързо и ефективно справяне с работните си задължения. В резултат, много скоро ще се насладите на повече свободно време, в което да се отдадете на личния живот.

Почивката важи за всички

В много от случаите количеството работа сякаш никога не свършва. В такива случаи изглежда, че почивката само ще влоши ситуацията и ще стовари дори още непосилни ангажименти. Истината е различна – почивката е необходимост, която има градивна сила и подобрява продуктивния потенциал.

На пръв поглед почивката изглежда като излишно бавене на работата. Малцина обаче се замислят, че продължителното време, прекарано в работа, всъщност рефлектира върху нивата на концентрация и продуктивност. Резултатът е растящ обем от задачи и нулева мотивация за изпълнението им.

В този случай, почивката е необходимост на всеки човек. Това, което трябва да направите, е да се отделите от бюрото или компютъра за няколко минутки, и да се отдадете на време за покой. През почивката можете да позвъните на близък човек, за да се реванширате за отказаната среща или пропуснатото повикване.

Някои хора имат склонност да пренасят работата в личната среда,  работейки дори през почивните си дни, за да не затъват с работа през седмицата. Това е грешка, която може да влоши личните ни взаимоотношения и да навреди на развитието в личен план.

Решението е да се изгради оптимален баланс между професионалните задачи и предвиденото време за почивка. Двата аспекта не бива да се смесват, независимо от количеството работни задачи или желанието за по-бързото им финализиране. Почивката е предвидена, за да се спазва и това е неписаното правило на успешно балансираното ежедневие.

Професията и личният живот са две различни понятия

Друга често допускана грешка е размитата граница между личен и професионален план. Това важи в случаите, когато допускаме кариерата да нахлуе в личния ни живот и да превзема голяма част от него.

Емоциите, обвързани с работната среда, са естествени и неизбежни, но не трябва те да се пренасят у дома. Това съвсем не означава, че трябва да избягваме да споделяме случки от своето работно място, а да не позволяваме негативните емоции да рефлектират върху настроението ни в останалата част от деня.

В случай, че нещата в професионален план не вървят според предвиденото, много вероятно е това да стимулира у нас неприятно усещане, неувереност, притеснение и стрес. В някои от случаите работният ден продължава по-дълго от предвиденото, което допълнително ни изтощава – физически и емоционално.

Разковничето на успеха е изолирането на негативните емоции в рамките на работното място. Щом затворите вратата на офиса, се пренастройте за своя личен живот и му се насладете максимално. Излизайки от професионалната среда, приоритетите се сменят и е време за заслужена почивка.

Разчитайте на близките си, но не ги затрупвайте с излишни проблеми. За да изградите добър баланс между професионалната и личната среда, преди всичко е важно да направите разграничението между двете.

Какво трябва да запомним?

Балансът между личния и професионалния план е необходим, за да се изгради качествен начин на живот. Такъв синхрон не винаги изглежда възможен, но всъщност изисква минимални усилия, които са по силата на всеки от нас.

Първият важен съвет е да развиете своите организационни умения – графикът е ключът към успеха. Макар да не сте умели организатори, има много полезни инструменти за постигане на успех. Планирайте, разграфете и следвайте. Тези три стъпки ще ви освободят достатъчно време за личния и професионалния план.

Вторият съвет е да се осмелите да си почивате.  Работата никога няма да свърши, но всеки заслужава време за уединение и презареждане с нови сили и мотивация.

Трето, но не на последно място – за да имате баланс между личния и професионалния живот, изградете оптимална граница между тях. Не позволявайте на негативните емоции от натоварения работен ден да повлияят на –свободното ви време и отношения.

Още публикации