Как да се представим успешно на интервю за работа… от вкъщи и пред екрана

Вече представихме Предизвикателства на работата от вкъщиКак да се представите успешно при кандидатстване за работа и Как да се представите добре на интервю за работа. Сеге е време да обединим и приведем тези статии под едни общ знаменател, а именно – етикет на онлайн интервютата. J

Голяма част от компаниите обявиха, че започват да правят онлайн интервюта докато епидемията не отшуми. Видео интервютата в момента са предпочитаният и безопасен начин в процеса по подбор. Както при интервюта на живо, онлайн интервютата дават възможност на работодателите да се запознаят с кандидатите без да се налага физическо присъствие в офисите на компаниите – да добият по-пълна представа за кандидата от описаното в автобиографията, неговата личност, меки умения, стил на изказ, както и за някои невербални елементи на характера му, които биха могли да бъдат пропуснати при телефонно интервю, например.

Често подценявайки този вид интервю, шансовете за получаване на мечтаната работа намаляват. Подготовката за дигитално интервю трябва да бъде почти същата, като за физическо интервю. Този метод безспорно е в полза на кандидатите, но, осигурявайки им комфорта да са вкъщи, на дивана, по домашни дрехи, понякога се превръща в най-големия минус на видео срещите за работа.

Видео интервютата по нищо не отстъпват по важност на „реалните“ – лице в лице срещи. Така, че е добре да се запознаем с плюсовете и минусите на този тип провеждане на интервю и на база тях да обърнем внимание върху подготовката за отлично представяне.

Независимо от промяната на методите за подбор, целта на търсещите работа остава същата – да представят това, което знаят и умеят, по най-добрия възможен начин.

Плюсове на видео интервюто включват кандидатът да проведе интервю с потенциален работодател, дори и когато е в чужбина, а също и да се проведе на уютно и познато за кандидата място или да се подготви обстановката, така че да се осигури максимален комфорт.

Но не трябва да се омаловажават минуси на онлайн интервюто – това биха могли да бъдат потенциални проблеми с техниката, евентуално подценяване на значимостта на видео интервюто (непрофесионален външен вид, неподходящо място за провеждане на видео интервюто и т.н.)

Препоръки за кандидатите:

Проверете техническото си оборудване.

За да предотвратите евентуални технически неизправности, проверете и тествайте своите технологии – уверете се, че Вашата интернет връзка и програмата за видеоконферентна връзка работят добре преди интервюто – както и устройството, батерия, микрофон, уеб камера.

Това изглежда очевидно, нали? Може и да се изненадате колко много кандидати срещат проблем с техниката си по време на видео интервю.

Отнасяйте се с дигиталното си интервю все едно е интервю лице в лице

Отнасяйте се с дигиталното си интервю като лично събитие. Уверете се, че сте облечени представително и стилно. Не е необходимо облеклото да е корпоративно (зависи от позицията, разбира се), но спретнато и чисто, точно както бихте направили в интервюто на живо.  Дръжте езика на тялото си положителен. Може да Ви се стори странно да го направите, но поддържайте зрителния си контакт в уеб камерата и се усмихвайте.

Подготете се с информация за компанията и позицията

Влезте в сайта на работодателя и прочетете цялата информация. След това проверете новините за всички съобщения в пресата, които са публикували наскоро. Бъдете запознати какво се случва с тяхната компания и с индустрията.

Обърнете внимание на обстановката около Вас.

Едно от големите предимства на видео срещите е, че могат да се проведат в позната обстановка. Можем да превърнем свободния избор на мястото на провеждане на интервюто в своя полза.

Изберете тихо и спокойно място, където ще бъдете единственият човек, който се вижда и чува. Нека пространството е подредено и почистено – около Вас и най-вече зад Вас, понеже най-вероятно ще бъде видимо във видеото. Ако можете, позиционирайте се с гръб към стена с обикновен цвят, картина или плакат. Разположете камерата така, че да е на нивото на очите и не забравяйте да почистите обектива й.

Уверете се, че няма разсейващи шумове, като радио, перални машини и др.

Също така, уверете се,че светлината в мястото, в което се намирате, е подходяща. Вземете под внимание слънчевата светлина или прекалено силните лампи, тъй като освен слабото осветление, прекалено силното такова също ще попречи на добрата визуализация при видео връзката.

Уверете се, че няма да бъдете прекъсван – ако очаквате да има други хора наоколо по време на срещата, предупредете ги за предстоящото интервю.

Хубаво е да имате пред себе си копие на автобиографията си, мотивационното писмо и описанието на позицията.

Пожелаваме успех на всички!

Още публикации