Как да се представите добре на интервю за работа

Поканата за интервю означава, че вие сте избран измежду голям брой кандидати. Не бързайте да се въодушевявате и да правите планове – работата още не е ваша. Първо ще трябва да се преборите с конкуренцията, която имате. За да приключи всичко, както искате, просто се придържайте към определени правила.

Подготовка за интервюто

Намерете всичко, което можете за компанията-работодател. Запознайте се с нейната дейност, пазарното й положение и какво точно предлага. Не се ограничавайте само до разглеждането на уеб сайта й. Много можете да научите от социалните мрежи. Например да разберете какви хора работят там и какви са техните взаимоотношения. Разпитайте приятели или познати какво знаят за компанията.

Всичко това ще бъде във ваш плюс, когато се явите на интервюто. Ще бъдете едни гърди пред останалите, защото ще направите нужното впечатление, че проявявате интерес към позицията и че точно вие сте подходящият кандидат за нея.

Облечете се подходящо!

Това, как сте облечени, не е без значение. Първото впечатление е най-важно, а подходящите дрехи могат да помогнат то да бъде положително. Много е важно още в началото на разговора да покажете самоувереност и стил.

Ако кандидатствате за работа в банка или за някаква мениджърска позиция – костюмът е задължителен. Комбинирайте го с класическа риза и стилни обувки.

Ако работата ви ще бъде в кол център или пък дизайнерско ателие, стилът на обличане може да бъде по-свободен. Но не се отпускайте прекалено, за да не направите лошо впечатление. Ако се чудите – винаги е по-добре да заложите на строгия стил пред фриволния. Разгледайте онлайн профили на служители на компанията, така ще добиете представа.

Обувките – задължително трябва да бъдат чисти и по възможност в съчетание с дрехите. Добре е да бъдете спретнати и изгладени, да няма стърчащи конци или липсващи копчета.

Ако сте жена, носете чорапогащник, независимо от сезона. Не прекалявайте с аксесоарите, ограничете ги до три и да не бъдат много големи. Заложете на лек и дискретен грим, без да прекалявате.

Пожелаваме успех на всички!

Още публикации