Как да се представите успешно при кандидатстване за работа

Съвети как да търсите и да намерите хубава работа биват често споделяни от консултанти по кариерно развитие.

В сайтовете за работа и в социалните мрежи е написано доста във връзка с професионалната реализация. Едно е сигурно – в основата на всичко стои интервюто за работа. Във времето този тип събеседване е усъвършенствано до степен, в която буквално можем да предвидим всеки ход или въпрос на работодателя. Изграден е точен етикет как да се държим и какво да говорим. И въпреки това винаги може да се случи да сме неподготвени и да попаднем в непредвидена ситуация, независимо колко опит имаме зад гърба си. Най-важното при интервюто за работа е да бъдете спокойни и да мислите като професионалист.

– “Разкажете ни малко повече за себе си.” 

Това не е точно въпрос, но именно него най-често ще чуете от работодателя. Дори така започват повечето интервюта. Трябва внимателно и премерено да подготвите отговора, сякаш ви е написан предварително. Опитайте се да поднесете информацията стегнато и в същото време елегантно. Обърнете внимание на професионалния опит, който имате досега и по възможност го свържете с вашето образование. Съберете всичко в няколко изречения и го поднесете на работодателя с умерен тон и изказ. Не се притеснявайте, че ще кажете неща, които най-вероятно работодателят вече е прочел във вашата автобиография. Така разговорът ще стане по-открит, което ще направи интервюто по-лесно и приятно за вас и работодателя.

– “Защо искате тази работа?”

Този въпрос е доста директен, но вие трябва да оцените прямостта на работодателя. Все пак всеки работодател иска неговия работник да бъде отдаден на своите служебни задължения.

Трябва да сте подготвени с отговора на този въпрос и най-важното – да го мотивирате. Да покажете не само интерес към позицията, но и защо желаете да работите точно това. Не правете грешката да изтъквате само финансовите причини, колкото и да е добра заплатата. Трябва да оставите работодателя с впечатление, че вие сте подходящия кандидат – с квалификацията и стажа, който имате, с придобития до момента опит, с вашите качества и ценности. Това само ще ви доближи до крайният резултат – да започнете желаната работа.

Ако въпреки това се чувствате несигурни, винаги имате и друга опция – да се свържете с нас! Ние ще Ви подготвим за едно наистина успешно интервю, което ще Ви представи пред работодателя в най-добрата Ви светлина. Тази услуга е безплатна.

Още публикации