Как да сме максимално продуктивни в ежедневието си?

Има определени правила и принципи, които надеждно и последователно водят до високо продуктивни дни.

Всъщност, чрез години на опити и грешки, съществуват няколко правила за продуктивност, на които и Вие може да разчитате.

1: Когато работите, работете. Когато си почивате, почивайте си.

Повечето хора никога не са изцяло „включени“ и никога не са напълно „изключени“. Когато трябва да работят, те вместо това отлагат и губят време за лични неща. На всеки няколко минути се разсейват от лични съобщения, социални медии или уебсайтове за новини. Това води до ниска продуктивност  и бавен напредък.

От друга страна, повечето хора никога не се отпускат напълно, когато трябва да почиват. Особено с възхода на технологиите границите между работа и релакс са изчезнали.

По време на вечерите или уикендите се случва бързо да проверяват работния си имейл или изпращат на колегите си съобщение относно проект. Като цяло, повечето хора никога не са напълно ангажирани с работата си и никога не са напълно спокойни по време на извънработните часове.

2: Отмятайте същинските задачи, вместо тривиалните

Повечето хора се занимават с дребни неща. Те са обсебени от това да сведат електронната си пощенска кутия до нула, да намерят най-новото приложение за продуктивност или да препроектират своя уебсайт.

Всички това е чудесно, но далеч от съществената цел.

В действителност само определен брой дейности значително Ви придвижват към вашите цели. Вашата работа е да идентифицирате тези така наречените съществени задачи – по този начин ще разпределите правилно ресурсите си – време, енергия и внимание.

Идеята на това правило е безмилостно да се съсредоточите върху една до пет най-важни задачи – с най-голям приоритет и да съумеете да делегирате или премахвам онези не толкова важни такива.

3: Защитете вашия фокус

Ако има нещо, с което се борят много амбициозни хора, това е фокусът върху работата си за дълъг период от време, без да се разсейват.

Сигурни сем, че сте срещали хора, които могат да се съсредоточат интензивно върху работата си – без да се разсейват на всеки няколко минути и верочтно са изглеждали твърде вглабени и понякога не толкова дружелюбни или съпричастни към случващото се.

Време е и Вие да опитате да се концентрирате върху задачка, която знаете, че ще може да свършите за 15 минути и да не позволявате на никой и нищо да Ви попречи да я свършите. Бъдете хладнокръвни и опитайте следващия път!

4: Създавайте си яснота за това, което предстои да свършите през деня

Отлагането почти никога не идва от мързел или липса на мотивация. Вместо това идва от недостатъчната яснота.

„Много хора смятат, че им липсва мотивация, когато това, което наистина им липсва, е яснота.“ – Джеймс Клиър (автор на „Atomic Habits“)

Повечето хора не успяват да създадат ясен план за работните си дни, поради което работата им не е успешна. Вместо това те реактивно работят върху всичко, което се появи и действат импулсивно и нефокусирано, вместо съзнателно да следват ясен предварително планиран път.

За да създадете яснота, необходима за постигане на пикови нива на продуктивност, трябва ежедневно да си задавате следните въпроси:

  • Каква целта, която се стремите да постигнете?
  • Каквъв ви е таргета за този месец / тримесечие / година?
  • Какви са вашите 1–3 важни действия, които ще предприемете днес, за да се доближите значително до тази цел?
  • Кога точно ще се занимавате с всяка дейност?

Въз основа на тези въпроси планирайте деня си, запишете приоритетите си и направете „списък с успехи“ за деня.

„Яснотата на това, което има значение, осигурява яснота за това, което няма.“ – Cal Newport (автор на „Deep Work“)

5: Започнете деня с утвърдена, мотивираща сутрешна рутина

Започването на деня, следвайки сутрешна рутина е едно от основните правила за продуктивност от години. Това е един от най-надеждните инструменти за постоянни върхови показатели, защото подготвя тялото и ума Ви за изключително успешен ден.

Начинът, по който започва деня, задава тона за останалата част от него. И когато го стартирате съсредоточено, здравословно, продуктивно, без стрес и с необходимата мотивация, Вие сте склонни да носите тази положителна енергия през останалата част от деня.

Известни личности като Ричард Брансън, Ариана Хъфингтън, Опра, Тони Робинс, Уорън Бъфет и Бил Гейтс имат сутрешна рутина, защото разбират силата да започнете деня, като се фокусирате активно върху вашите цели, приоритети и личностно развитие.

Повечето хора обаче започват деня си без ясна цел. Те стартират деня си забързани, разсейват се от съобщенията и исканията на други хора и губят време в социалните медии. Това веднага задава тона за един безфокусиран и непродуктивен ден.

Сутрешната Ви рутина би могла да се състои от медитация, четене, водене на журнали, преглед на целите Ви, определяне на приоритетите и създаване на „списък на успеха“, слушане на любимитв Ви музикални парчета или просто каквото си пожелаете, стига да е свързано с Вашето щастие. Следвайки тези овластяващи навици и дейности сутрин, започвате деня силни и си мотивирани за изключително успешенния си ден, който предстои да имате.

Сега го направете!

Промяната идва само от предприемането на действия, а не само от знанието за това. Ето защо силно ви съветваме да изпробвате поне три от тези правила за продуктивност за себе си.

Още публикации