Как да съставите перфектната автобиография

За добре съставената автобиография са изписани доста неща. Като че ли, обаче, винаги може да се добави нещо ново и интересно към правилно структурираното CV. Независимо, че съществува единен европейски формат, не забравяйте да вдъхнете индивидуалност на вашето CV, то все пак се отнася за вас!

Съществуват някои прости правила, които трябва да следвате при оформянето на вашата автобиография. Печеленето на интервю за работа никога не е гарантирано, но поне вашата автобиография гарантирано ще бъде сред най-добрите.

 1. Целта на вашата автобиография е да ви поканят на интервю.

Водете се от това във всеки един момент при съставянето й. Както се досещате, до работодателя могат да достигнат огромен брой автобиографии. На интервю обаче ще бъдат поканени не повече от 20%. Шансът ще бъде на тези с най-добрите автобиографии, независимо от техния стаж и образование. Ето защо CV-то е толкова важно. Но да не се заблуждаваме – то е само част от брънката и целта му е да бъдете поканени на интервю. В крайна сметка всичко останало зависи от вас.

 1. Вашата автобиография продава, а продуктът сте вие.

Всеки работодател ще ви “откупи”, ако предложението му харесва. Не бъдете от хората със шаблонни автобиографии, чиято цел е да кандидатстват наляво-надясно, пък каквото стане. Разчупете стереотипа и бъдете интересни, разкажете за себе си и покажете на работодателя, че точно вие ще му бъдете от полза.

 1. Изберете точния формат CV за длъжността, за която кандидатствате.

Длъжностите и работодателите са най-различни. Кандидатите за работа също. Всеки човек се различава по умения, компетентности, стаж, квалификация. Затова преценете точния формат на вашето CV.

– Хронологична автобиография.

С нея можете да покажете кариерното си израстване. Тя е подходяща за кандидати с опит в дадено направление. Подходяща е да покажете на бъдещия си работодател къде сте работили и на каква позиция. Особено ако искате да акцентирате върху това.

Хронологична автобиография не е добър вариант, ако кандидатствате за първи път или пък сте сменили много работи. За съжаление това е най-използвания формат на автобиография и почти винаги по погрешен начин.

– Функционална автобиография.

С подобно CV можете да подчертаете силните си страни и постижения в различни сфери и области.

Ако търсите работа за първи път или сте работили на много места, функционалната автобиография е удачен вариант. Като минус можем да отбележим, че с нея няма как да демонстрирате кариерно развитие.

– Целева автобиография.

С тази автобиография акцентирате върху конкретна длъжност и че я познавате добре. С тази автобиография показвате, че знаете естеството на работата и притежавате нужните качества за нея. Подобни автобиографии често правят силно впечатление на работодателите.

Не използвайте целева автобиография, ако кандидатствате за различни длъжности и най-вече за такива, с които не сте запознати.

 1. Правете ново CV, всеки път, когато кандидатствате.

Грешка на повечето хора е, че използват едно и също CV, независимо от вакантната длъжност. Както се досещате, това едва ли ще ви донесе успех. А и самият кандидат едва ли разчита на нещо, сякаш се е примирил. Това обаче често бива усетено от добрите работодатели – а вашите шансове стават нулеви.

Разгледайте добре вашата биография, преди да я изпратите на работодателя! Поставете се на негово място, това ли бихте искали да видите в нея? Наистина ли сте добавили всичко за вас в професионален план? Има ли излишни факти или остаряла информация?

 1. Поберете всичко на една страница!

Кратко, точно и ясно – водете се от тези принципи.

Едно такова CV ще представи вашите послания към работодателя много по-целенасочено и ясно. Работодателя ще оцени този факт, а вие няма да му изгубите от времето. Освен това ще породите у него желание да се срещне с вас, за да узнае повече.

Дългите автобиографии често отегчават работодателите и те не ги четат докрай. Особено когато им предстои да разгледат много. Ако обаче не успявате да кажете всичко в една страница, то винаги можете да изготвите някакво приложение към CV-то.

 1. Силата на “мощните” думи.

Вече уточнихме, че вие сте продуктът, който вашата автобиография има за цел да продаде. Използвайки определени думи, можете да заинтригувате работодателя много повече. Всеки работодател ще се радва да види думи като организирам, подобрявам, управлявам, създавам, контролирам, произвеждам и т.н., глаголи, които ви характеризират. Така създавате усещането, че умеете да решавате проблеми и да носите отговорности.

 1. Бъдете конкретни!

Казвайте нещата точно и ясно! Позовавайте се на конкретни факти и цифри, особено ако търсите работа в сферата на маркетинга и продажбите. Не се свенете да изтъкнете постиженията си в проценти или бройка. Споделете колко продажби и сделки имате, колко клиента сте обслужили и колко нови сте спечелили.

С това не нарушавате правилото за фирмената тайна – не се притеснявайте, а и най-вероятно по време на интервюто тези неща ще станат на въпрос. Нека работодателят се запознае с вашите успехи.

 1. Нека автобиографията ви изглежда безупречно.

Това, как изглежда биографията ви, е от голямо значение и може да повиши шансовете ви да ви поканят на интервю за работа. Винаги оформяйте текста така, че около него да има бели пространства, да не бъде “натъпкан”. Когато е необходимо може да одебелите или подчертаете определени думи. Не използвайте от най-евтината хартия.

 1. Не пишете глупости!

Ограничете се от писането на излишни неща, които биха изяли от пространството и биха загубили време на работодателя. От автобиографията ви трябва да стане ясно къде сте работили, какви умения имате, какво е вашето образование и как работодателят да се свърже с вас. Няма нужда да споменавате неща като семейно положение, ръст, хобита и неща, които нямат връзка с длъжността, за която кандидатствате.

Накрая прегледайте в детайли автобиографията за грешки. Ще бъде доста неприятно, ако работодателят открие граматически, правописни или стилистични грешки. Това може да се окаже пагубно за вас.

 1. Бъдете откровени

Повечето хора често “напомпват” автобиографиите си, увлечени в желанието си да се изтъкнат. Недейте да изопачавате истината и да подменяте фактите – рано или късно ще ви хванат. Отговорността за невярната информация е изцяло ваша. Просто бъдете откровени.

От друга страна пък спокойно можете да спестите неща, които нямат общо с длъжността.

 1. Не забравяйте мотивационното писмо.

Всеки път, когато кандидатствате за работа, пишете мотивационно писмо. То допълнително засилва ефекта от автобиографията, особено, ако е написано добре. Не използвайте копирани от интернет мотивационни писма за вашата автобиография. Просто няма да имате успех.

Ако искате да привлечете вниманието на работодателя изтъкнете вашите умения и способности, откроете моментите, с които искате да изпъкнете и с които се гордеете. Но всичко това трябва да бъде обвързано по някакъв начин с длъжността. И разбира се с вашата автобиография.

Напишете писмото по начин, който да бъде интересен за четене и да провокира любопитството на работодателя. Така той ще пожелае отново да разгледа вашата автобиография и най-вероятно да ви покани на интервю за работа.

Надяваме се да сме били полезни с информацията и да се възползвате от нея. Придържайте се към тези правила и шансът ви за успех ще бъде максимален. Желаем успех на всички бъдещи кандидати за работа!

Още публикации