Какво не трябва да питате на интервю за работа

Първата и може би най-важната крачка към започване на работа е интервюто. Подготовката е от голямо значение, ще имате по-голям шанс, ако сте подбрали думите си.

Има някои въпроси, които не трябва да задавате по време на интервю. Иначе ще оставите лошо впечатление.

  • Колко ще ми плащате? – На колко дни отпуск имам право? – Има ли бонуси?

Колкото и да ви вълнуват тези въпроси, не бързайте да ги задавате, има време. Интервюиращият веднага ще разбере защо всъщност кандидатствате и че търсите предимно облаги, а не да се развивате професионално и да допринасяте за компанията.

  • Фиксирано ли е работното време или мога сам/а да избера кога да дойда и да си тръгна от работа?

Едва ли има работодател, който да се зарадва на подобен въпрос. Тук пак ще проличи желанието за лична изгода. Работодателите знаят, че трудно може да се разчита на такива хора и почти винаги ги слагат в черния списък.

  • Каква конкуренция имате? Колко е голяма фирмата?

Бизнес етикета изисква предварително да се запознаете с

компанията, в която кандидатствате, а не да питате на интервюто. Просто изглежда непрофесионално.

  • След какъв период от време мога да разчитам на повишение?

Този въпрос лъха на кариеризъм от ваша страна, а това няма да се хареса на работодателя. Защо кандидатствате за ниска позиция, след като повишението за вас е толкова важно. Ще изглеждате некомпетентни, независимо че все пак определяте себе си за по-кадърен.

Липсата на какъвто и да е въпрос.

Това е другата крайност – да не попитате нищо. За работодателя е знак, че изобщо не ви интересува компанията и позицията, просто не ви пука – стига ви само да си намерите някаква работа. Някои работодатели могат да се обидят, други просто ще ви зачеркнат. И в двата случая вие сте губещ.

Още публикации