Обичам, когато кандидатите правят тези 8 неща!

Настанете се удобно, затворете очи и си представете перфектния кандидат. Как изглежда? Какво го прави перфектен?

Да, очевидно е, че ще Ви се иска да отговаря на всяко едно от безбройните изисквания на Мениджъра по Подбор на персонал и да приеме офертата, разбира се. Но има още толкова много неща, за които ние, специалистите в подбора на персонал, мечтаем, когато работим с кандидатите в процеса на подбор (че и след това).  Лично аз много обичам, когато кандидатите правят тези 8 неща – обзалагам се,  че вие също. Няма ли нашата работа да бъде прекрасна,  ако всеки кандидат беше такъв?

  1. Лесен за намиране

Лесният за намиране кандидат трябва да е близо до върха на списъка с неща, които рекрутърите обичат. Представям си кандидат с абсолютно обновен и подробен Линкдин профил, личен уебсайт , активен в социалните медии и с отлични комуникационни и презентационни умения и отгоре на всичко – персоналният им и-мейл да е на сайта им и да са отворени за мейл чат. Ах, мечти!

  1. Попълват подробно молбата си за кандидатстване

Това е толкова  просто и очевидно и все пак никак не е често срещана практика. Оценявам бързината, с която хората попълват молбите си за кандидатстване, но винаги е приятна изненада, когато някой кандидат отдели малко повече време и попълни всяко поле, отговори на всички въпроси и дори направи персонализирано мотивационно писмо. Допълнителната информация ни позволява да направим по-детайлна оценка и ни спестява време и бумащина покрай изготвянето на офертата. Палци нагоре за тези кандидати!

  1. Представят се директно на рекрутъра

Рекрутърите сме буквално наводнени от автобиографии и кандидати, с които трябва „да се запознаваме“  по цял ден и поради тази причина това може и да прозвучи малко странно, но когато кандидат дойде на място и се представи лично, това за мен е знак, че човека е заинтересован от позицията и ми е спестил времето да се свържа с него по друг начин. Но ако „перфектният кандидат“  попадне в моята входяща поща… е трудно може да попедиш това.

  1. Отговарят бързо

Рекрутърите трябва да действаме бързо. Гордеем се с това колко бързо можем „да придвижим“ кандидат през процеса на подбор и да съкратим времето за назначаване. Когато и кандидатите ни разбират това и смея да кажа ти отговарят всеки ден, то битката е спечелена.

  1. Приоритизират интервютата

дидат през процеса на подбор и да съкратим времето за назначаване. Когато и кандидатите ни разбират това и смея да кажа ти отговарят всеки ден, то битката е спечелена.

  1. Приоритизират интервютата

Насрочването на интервюта може да погълне ценното ни време като черна дупка и може да ни докара нервна криза особено ако кандидатът не иска или не може да прояви гъвкавост по отношение на датата и часа. Животът щеше да бъде далеч по-лек ако кандидатите бяха свободни за интервю навсякъде и по всяко време.

  1. Честни са

Специалистите по подбор на персонал сме силни – можем да се справим с истината. Имате оферта от конкурент? Хубаво е да го знаем, можем да действаме бързо. Искате по-голяма заплата? Ще говоря с финансовия мениджър дали можем да направим нещо по въпроса. Не сте заинтересован от позицията? Няма проблем, нека останем в контакт. Скриването на истината или премълчаването на важна информация само прави нещата по-трудни и изгаря мостовете.

  1. Помагат ни да намерим още кандидати

Страхотните кандидати препоръчват още страхотни кандидати, макар че понякога да вземеш препоръка от хората е като да вземеш кръв от камък и е доста ободряващо, когато кандидатите ни дават толкова много (готини) препоръки, с които да се заемем.

  1. Казват „Благодаря“

И накрая – винаги е приятно, когато някой ти благодари. Права съм, нали?

Автор: Ана Кирова – Специалист подбор на персонал

Още публикации