Предизвикателства на работата от вкъщи

Статия на Job Radar:

Разкажете ни малко повече за Вас и Top Skills Recruitment.

Ели – Част съм от Top Skills Recruitment още от самото начало, тъй като съм един от двамата основатели. Имам над 7 години опит в сферата на човешките ресурси и подбора на персонал, определено тази професия ми доставя удоволствие и оценявам факта, че ми дава възможност да се срещам с професионалисти от различни области.

Като агенция за подбор на персонал си сътрудничим с международни компании в България и няколко европейски държави. Съгласно техните изисквания им съдействаме с привличането на подходящи кандидати, анализ и преценка на техните качества и подготовка за самото интервю. Също организираме разговорни езикови курсове, които са интензивни и се случват в период от 10 до 15 дни. Не на последно място са кариерните консултации, но Милица ще разкаже повече за тях.

Милица – Здравейте и от мен! Аз съм част от екипа на Top Skills Recruitment от началото на тази година. За мен беше много важно да открия мястото, на което да се чувствам полезна и сферата, в която да се реализирам. Подборът на персонал и Top Skills Recruitment  ми дава това усещане. Ние съдействаме с безплатна кариерна консултация чрез необходимото лично внимание и отношение, както и съвет с оглед на професионалните и личните качества на кандидатите. По време на тези консултации установяваме силните им страни, обсъждаме най-големите трудности, които се срещат при търсенето и намирането на работа и говорим за езика на тялото.

Вие работите ли от вкъщи? Как успявате да набирате кандидати за работа дистанционно?

Милица –  Да, екипът на Top Skills ще работи от вкъщи през следващите седмици, като се надяваме повече компании да имат възможност да предоставят #homeoffice на служителите си.Екипът ни има опит в набирането на многоезични таланти и нашите силни страни са в подбора на персонал чрез социалните мрежи и нашата база данни, като това ни позволява да бъдем гъвкави и адаптивни към належащите промени. В момента физическите ни интервюта са заменени с телефонни и онлайн разговори, като това по никакъв начин не ни отклонява от нашата основната цел – освен да оценяваме уменията на кандидатите, квалификация и опит, е идентифицирането и опознаването на тяхната мотивация, способност и кариерни амбиции.  Стремим се да бъдем прогресивни, иновативни и да постигаме най-ефикасните резултати, а създалата се ситуация е още един повод да ни предизвика и изпита. Важно е всички да бъдем отговорни!

В момента сме в ситуация, в която се налага една голяма част от българския бизнес да премине в условия на работа от вкъщи? Смятате ли, че сме готови за тази стъпка?

Ели – За щастие интернет инфраструктурата в България е добре развита, което позволява гъвкавост от страна на работодателите. Разбира се, че работата от вкъщи е предизвикателство за голяма част от населението, работодателите дори нямаха достатъчно време, в което да обмислят как биха могли да преместят офис пространството в дома на всеки свой служител, но ето че се случи. За съжаление по-голямата част от българите, нямат тази възможност, говоря за работещи в промишлената индустрия, строителството, търговията и туризма. На въпроса дали сме готови за „home office“, отговорът ми е положителен, но по-скоро за компании в сектора на бизнес услугите.

Милица – Аз смятам, че в организационен и технически план, това е въпрос на време, но се надявам всички ние да подходим отговорно и дисциплинирано към работата си. Смятам, че сме готови за тази стъпка и имаме самосъзнанието да минем в следващия етап на развитие.

След като преминат извънредните обстоятелства, мислите ли , че ще има повече компании, които ще въведат дистанционна работа за постоянно?

Ели – Смятам, че много работодатели ще намерят този модел за работещ и след възвръщане на нормалното ежедневие, ще въведат повече възможности за работа от вкъщи. Изцяло дистанционната работа не смятам, че ще навлезе толкова скоро, но няколко дни в месеца със сигурност ще бъдат добър стимул за служителите и е съвсем възможно голяма част от компаниите да го приложат. Има хора, които са по-продуктивни вкъщи поради липса на разсейване от колеги и това няма да остане незабелязано от работодателите.

Милица – Важно е да се прецени, когато ситуацията не го изисква и обстоятелствата не са извънредни, дали това е стилът на работа, който пасва на конкретната личност и приоритети. Въпреки, че предимствата на работата от вкъщи са много, дистанционната работа може да се окаже неприятно преживяване за човек, който е общителен и обича да бъде сред хора, докато за друг, предпочитащ усамотението, тя може да е идеалният избор.

Кои са основните предизвикателства пред които се срещат хората, когато работят от вкъщи?

Милица – Според мен, основното е да останеш фокусиран. Ключово е да използваме системи, чрез които да управляваме работния процес. Смятам, че ако човек създаде работен график, организира времето си и намери онези строго индивидуални полезни навици, които могат да подпомогнат продуктивността ни, то в края на работния ден ще го отнесем към графа „успешни“.

А какви са предизвикателствата пред работодателите?

Ели – Сегашната ситуация неминуемо се отразява негативно на почти всички бизнеси и поставя предизвикателства пред работодателите в множество направления. Едно от тях е дистанционното ръководене на екип и смятам, че ролята на тийм лидера е ключова в такива моменти. Добрите ръководители познават отлично членовете на екипа си и знаят как да мотивират всеки от тях, за да работи ефективно, макар и от разстояние. Важно е да поддържат добра комуникация в екипа, като ясно поставят целите и крайните срокове. Предизвикателство е да мотивираш екипа си чрез чат или онлайн разговор, но не е невъзможно. Смятам, че да се насърчават творчеството и нестандартното мислене на служителите е ключов момент в изграждането на добра дистанционна работна среда.

Има ли разлика в работата от вкъщи по време на извънредна ситуация и в нормалното ни ежедневие?

Милица – При добра организация, единствено може да ни липсва офис настроението. Но със сигурност богатият избор на комуникационни канали днес е предимство. Недостатъкът на работата по време на извънредна ситуация е… причината за тази извънредна ситуация. Всичко останало е въпрос на адаптация. Нашият екип използва няколко програми, за да организираме заедно деня си и да синхронизираме работния си график.

Ежедневно комуникираме помежду си и това, за мен, е успешната формула

Какви съвети ще дадете на хората, които работят от вкъщи, така че да са достатъчно ефективни и мотивирани?

Ели – не е тайна, че най-трудната част от home office е да останеш фокусиран. В момента екипът на Top Skills Recruitment работи изцяло от вкъщи и за щастие сме намерили начин да общуваме по-често помежду си и да не губим мотивация. Всички си правят график, който доста помага в „изгубените“ моменти, както наричаме случаите, в които мислите ни са някъде далеч от офисната работа.

Добър начин да се мотивираме е поставянето на дневни и седмични цели, които заедно обсъждаме всеки ден. Добрата комуникация между екипа е от решаващо значение за продуктивен работен процес, така че използвайте всяка възможност да поддържате връзка с колегите си онлайн. Препоръчвам музика за фон, просто си пуснете нещо, което да нарушава тишината, но и да не ви разсейва. Може би така ще се почувствате малко повече част от света и не толкова самотни.

Милица – Според мен, първо трябва да изберете правилното работно място – хубаво е човек да си направи място, на което да работи и у дома – пространство, на което да разположи всичко необходимо за работата и то да е винаги там. Винаги поставяйте компютъра, телефона, тетрадките и чашата за кафе на едно и също място на Вашата маса и вече имате работно пространство. Давайте си почивка през работния ден! Изкушаващо е човек да започне да работи на пълни обороти от сутринта. Това, обаче, е и път към бърза преумора, лоши резултати, лошо настроение и проблеми. Затова, дори и човек да работи по най-комфортния за него начин от дома си, не трябва да забравя почивките.

Още публикации