“Прегарянето“ – как да избегнем новия кошмар на бизнеса

“Прегарянето“ –

как да избегнем новия кошмар на бизнеса

Една от най-нашумелите теми в корпоративния свят напоследък е така нареченото “прегаряне“ (от английски “burnout“), още познато като синдрома на професионалното изчерпване. За пръв път терминът е използван в началото на 70-те години от американския психиатър Хърбърт Фройденберг. Определенията за “прегаряне“ варират, различавайки се според личното усещане на служителите, които преминават през него, но всички те се характеризират с постоянно чувство на умора, силно нежелание да вършиш работата си и ниски нива на продуктивност, предизвикани от силно претоварване и стрес на работното място.

Проблемът е особено изострен в наши дни – скорошно проучване на платформата за обяви за работа Indeed сочи, че от началото на 2021 година досега 52% от служителите признават, че страдат от синдрома на професионалното изчерпване. Макар и високото ниво на бърнаут сред служителите да е обезпокояващо само по себе си, друга причина за тревога е фактът, че откакто пандемията настъпи, се наблюдава покачване с близо 10%. Поради това гиганти като Shopify, LinkedIn, Mozilla и PepsiCo опитват да помогнат на своите служители, включвайки практики като геймификация, удължаване на уикенда или преустановяване на работата за цяла седмица. Макар и не всеки бизнес да има подобни възможности, все пак има начини, които могат да Ви спестят евентуалното прегаряне.

Научете се да казвате „Не“

Всеки е чувал фрази като „Може ли да те помоля за една услуга?“ или „Става ли да свършиш и това?“ от своите колегите и/или шеф. В повечето случаи отговорът на тези въпроси е „да“, което води до добавяне на поредния работен ангажимент, който трябва да бъде свършен в рамките на 8-часовия работен ден. Проблемът обаче е, че това е рядко възможно. Вместо това денят в офиса се удължава значително и води до служители, неспособни да се откъснат от своето работно място и задачи. Вследствие, хората, на които са възложени допълнителните задачи, започват да губят мотивация и да не изпълняват работата си на очакваното ниво, докато напрежението ги притиска и не достигнат професионалното изчерпване.

Именно затова е важно да имаме ясна представа докъде се простират възможностите ни и кога да откажем на поредното „предложение“. Несъгласието да направите нещо, може да Ви се струва трудно отпърво, но всъщност има няколко начини, по които да го постигнете. Бъдете прями и директни – ако сте затрупани със задачи и нямате възможност, просто го споделете. „Ти се справяш чудесно, аз не бих го направил толкова добре колкото теб!“ е също работеща стратегия за моментите, в които някой се опитва да Ви прехвърли някоя от неговите/нейните задачи. Друг вариант, който би ви помогнал в подобни ситуации, е да поемете дъх и за няколко секунди наистина да прецените дали можете и искате да приемете ангажимента. Може да звучи странно, но гарантираме, че е наистина полезно.

Поставете ясна граница между офиса и дома

Ако се замислим, всъщност много често ние си тръгваме от офиса заедно с работните ни ангажименти и проблеми. По този начин границата между работа и дом се размива като умът ни е постоянно зает с въпроси или тревоги, свързани с офиса. Прекаленият стрес, водещ до депресия и непродуктивност, е ключов за така нареченото прегаряне. За да го избегнем и да дадем възможност на психиката ни да се отпусне, развиването на интереси извън работното място наистина би помогнало. Разходки навън, колоездене и йога са само малка част от дейностите, чрез които да се разсеете и да си починете след няколко напрегнати часове пред екрана.

Имайки стриктни очаквания и планове относно колко време да прекарване на работното място и какво трябва да бъде свършено в този диапазон е също от полза. Вместо да удължавате времето си в офиса, докато изпълнявате още нещо от списъка със задачи, можете да приоритизирате и да го оставите за следващия ден. В допълнение настройвайки статуса Ви на „Не безпокой“ в мрежите за работна комуникация, докато си взимате обедна почивка извън работното място, също би имало благоприятен ефект върху психиката Ви.

Прекарвайте време с хора извън работната Ви среда

Прекарвайки време единствено пред екрана без да общуваме пълноценно с хора извън офиса е сигурен начин да достигнем състояние на професионално изчерпване по-бързо. Ако сменяме работната обстановка и прекарваме време със семейство и приятели, нивата на стрес и потиснатост ще бъдат значително по-ниски. Споделянето и смехът също са от изключително значение, когато стане дума за избягване риска на депресия и нежелание да вършим каквото и да е. Разговаряйки на теми, различни от тези, които са част от дневния Ви ред в офиса, отпускайки се в приятна компания и разнообразявайки се след няколко дълги часове, спомагат да почувствате и да си припомните, че имате живот и извън офиса. Това от своя страна ще се отрази благоприятно на начина Ви на работа и на резултатите, които постигате.

Дори и да звучи плашещо и все повече компании да регистрират служители си като страдащи от професионално изчерпване, Вие можете да избегнете прегарянето, като направите няколко малки, но важни промени във Вашите работни навици. Ако имате нужда от още съвети или поради бърнаут искате да смените сегашната си работа, свържете се с нас на [email protected] или +359 896 719 324.  А ТУК разгледайте отворените ни позиции.

Още публикации