Как Да Договорите По-Добра Заплата

Нивата на наемане на служители достигнаха или дори надхвърлиха, нивата от преди пандемията, на много пазари. Освен това, има недостиг на квалифицирани специалисти, което увеличава конкуренцията за най-добрите таланти и повишава заплатите. Ако не се чувствате достатъчно възнаградени за труда си, не се колебайте да започнете преговори за заплата.

Ако компаниите работят с агенции като Top Skills, агенцията за подбор на персонал ни предоставя бюджета си за заплати и когато търсим хора, ги питаме за техните изисквания за заплата. Въз основа на заплатата, както и на уменията им, знаем дали отговарят на условията за интервю с Top Skills.

На предварителното интервю, ви питаме какви са вашите изисквания за заплата, за да сме сигурни, че те могат да ги изпълнят.

Ако вече работите в една компания и искате по-голяма заплата, вие трябва да се заемете с обсъждането на заплатата и да започнете процеса по нейното увеличаване. Предоставяме и ръководство за това какво да направите в тази ситуация.

Кандидатстване за нова работа в България

Опознайте Тенденциите на заплатите в сектора

Ако имате специализирани умения и впечатляваща Aвтобиография, може да оставяте пари на масата, ако не не започнете преговори за заплата.

Освен това, ако компаниите работят с агенции като Top Skills, те ни предоставят своя бюджет и когато набираме хора, ги питаме за техните изисквания за заплата. Въз основа на тях, както и на техните умения, ние знаем къде могат да се впишат.

Необходимо е да започнете преговори за заплата в България възможно най-информирани, откривайки действащата ставка за вашата позиция и ниво на опит и с възможност да коригирате националните стойности за вашия географски район. Обърнете специално внимание на „най-горещите работни места“ и „най-търсените умения“.

Работодателят може да изпитва затруднения при намирането на човек с достатъчно умения и опит, а това отваря вратата за договаряне на по-високо заплащане.

Подгответе аргументи

След като получите оферта за заплата, не се опитвайте просто да контрирате с по-висока цифра. Ако проучването ви го подкрепя, ще имате по-голям успех, ако обясните защо смятате, че заслужавате повече. Когато водите преговори за заплата, подчертайте силните си страни, като опишете подробно всички екстри, които фирмата би получила от човек с вашия опит.

Преди да преговаряте, запишете конкретни примери за това как вашите умения и опит ще бъдат от полза за крайните резултати на новата ви компания. Притежаването на сертификати или специализирани технически умения, например, може да повиши способността ви да се справите с работата.

Подгответе Точно Число

Трябва да поискате съвсем конкретно число – например 64 750 лева, а не 65 000 лева.

Оказва се, че когато служителите използват по-точно число в първоначалното си искане за преговори, е по-вероятно да получат окончателна оферта, по-близка до тази, на която са се надявали. Това е така, защото работодателят ще предположи, че сте направили по-обстойно проучване на пазарната си стойност, за да достигнете до това конкретно число.

Разговаряйте с Рекрутъри

Агенцията за набиране на персонал знае какво означава за вас и за нея да получите работата и да използвате нейния опит, така че го използвайте във ваша полза. Обадете им се преди провеждането на интервюто, за да видите дали са научили нещо ново, от последния ви разговор насам.

Не Споменавайте Заплатата Си

Ако първи предложите число, може да се окаже че преговаряте срещу себе си, тъй като е възможно работодателят да е готов да предложи по-висока заплата от тази, която предлагате. „Ако искате да увеличите заплатата си, основното правило е: Не повдигайте въпроса за заплатата“.

Ако работодателят директно ви попита колко пари бихте искали да печелите, отговорете, като попитате какъв е бюджетът за длъжността. Във всички случаи изчакайте работодателят първо да каже число. Ако числото е по-ниско от очакваното, винаги можете да направите контрапредложение. Ако все пак не достигат средства, обмислете възможността да преговаряте за повишаване на заплатата шест месеца след започване на работа, ако постигнете договорените цели.

Помислете за Придобивките

Много хора преговарят само за заплата и бонуси, но това е грешка. Има много други елементи на работата, които могат да се договарят.

Например, ако в момента плащате от джоба си за здравната си застраховка, може ли работодателят да възстанови тези разходи, докато новите ви придобивки започнат да действат?

Или ако възможността да работите дистанционно или да разполагате с повече дни отпуск е важна за баланса между работата и личния живот, помислете за договаряне на тези условия.

Разберете какви условия се предлагат, за да можете да определите кои от тях са най-важни за вас преди първоначалното предложение за работа. По този начин ще бъдете в по-добра позиция да преговаряте.

Заявете Всичките Си Изисквания Наведнъж Докато Преговаряте

Не правете грешката да преговаряте за всяка придобивка поотделно, така че постоянно да изисквате нови условия. Най-добре е да избягвате договарянето на всяко условие на парче, защото това може да бъде „отблъскващо“ за работодателя.

Как да Водите Преговори за заплата и Да Поискате Повишение Докато Сте на Договор при Вашия Работодател

В периода на рязко покачване на заплатите, може да изоставате в сравнение с вашите умения или да искате да се възползвате от недостига на кадри и да поискате значително увеличение на заплатата.

Това са тактиките, които трябва да използвате.

Планирайте Правилния Момент

Моментът е от значение. Повечето хора изчакват периода в който се преглежда представянето на служителите, за да поискат корекция на заплатата, но дотогава шефът ви вероятно вече е решил какви повишения ще бъдат раздадени на екипа.

Започнете да говорите с шефа си за повишение три-четири месеца предварително, тъй като тогава той определя бюджета.

Насрочете Срещата за Четвъртък

Проучванията показват, че е по-вероятно да получите повишение на заплатата, ако го поискате в четвъртък.

Склонни сме да започнем седмицата по-твърдо и дори непримиримо, но с напредването на седмицата ставаме по-гъвкави и сговорчиви. В четвъртък и петък сме най-отворени за преговори и компромиси, защото искаме да приключим работата си преди края на седмицата.

Започнете С Въпроси

Трябва да започнете разговора за преговорите, като зададете проучвателни въпроси, за да разберете повече за истинските нужди, желания, страхове, предпочитания и приоритети на другата страна. 93% от всички преговарящи не успяват да зададат тези „проучвателни въпроси“ при обстоятелства, при които получаването на отговор на тях, би подобрило значително резултата от преговорите.

Задаването на въпроси като „Кои са най-големите ви приоритети в момента?“ може да ви помогне да разберете гледната точка на партньора ви в преговорите и да предложите решения, които ще помогнат.

Покажете Какво Умеете

Преди да започнете да говорите за числа, говорете за това, което сте направили, и най-вече за това, което можете да направите.

Сега имате възможност да покажете своите постиженията на мениджъра си. Ако е възможно, разпечатайте копие, за да може мениджърът ви да го погледне, докато обобщавате постигнатото през тази година. Ще искате да подчертаете специално моментите, в които сте надхвърлили границите на своята позиция, което ще докаже, че заслужавате повишение. В последствие се подгответе с няколко мисли за това, което с удоволствие ще предприемете занапред, независимо дали става въпрос за освобождаване на част от работното време на вашия ръководител, като поемете съществуващ проект, или за предлагане на нова идея, която с удоволствие ще реализирате.

Помислете За Другия Човек

Когато се подготвяте за преговори, мислете за ситуацията от гледната точка на вашия опонент. Проучванията показват, че когато вземем предвид мислите и интересите на другия човек, е по-вероятно да намерим решения, които са добри и за двама ни.

Останете Позитивни, Не Натрапливи

Преговорите може да са страшни, но винаги трябва да поддържате позитивна нагласа в разговора. Започнете разговора с нещо като: „Наистина ми харесва да работя тук и намирам проектите си за много предизвикателни“. През последната година имам чувството, че обхватът на работата ми се е разширил доста. Смятам, че ролите и отговорностите ми, както и приносът ми са се повишили. Бих искал да обсъдя с Вас възможността за преразглеждане на възнаграждението ми.

Заявете Първо Числото Си

Първото число, което се поставя на масата, е най-важното в преговорите, тъй като на него се основава останалата част от разговора. Ако то е твърде ниско, в крайна сметка ще получите по-ниска окончателна оферта, отколкото вероятно искате.

Винаги трябва да заявите повече, отколкото искате. Психологията показва, че вашият партньор в преговорите ще има усещането, че получава по-добра сделка, ако преговаря за намаляване на първоначалното ви искане.

И не се страхувайте да поискате твърде много. Най-лошото, което може да се случи, ако дадете висока цифра, е, че другата страна ще направи контрапредложение, но най-лошото, което може да се случи, ако не преговаряте, е, че няма да получите нищо.

Никога не трябва да използвате думата „между“, когато преговаряте.

Фокусирайте се Върху Пазарната Стойност

Вместо да обсъждате повишаване на заплатата или чисто нова заплата, въз основа на това, което получавате в момента, насочете разговора към това, какво е пазарното заплащане за хора като вас. Преформулирайте всеки показател, който вашият партньор в преговорите използва – например процентните разлики – като пазарна стойност, като насочите дискусията към твърдите стойности.

Още публикации