Презентация – Езикът на тялото

Здравейте, ще ви разкажем за езикът на тялото и до колко той е важен по време на интервю за работа. Всъщност се оказва, че той е най-важният!

Повечето от нещата, за които ще говорим, на голяма част от вас са им познати. Но въпреки това, ние сме подготвили информация за това как езикът на тялото заема важно място за успешно представяне на интервю, като се надяваме да ви бъдем полезни.

Езикът на тялото и тактическото му използване по време на интервю е  ключов момент в успешното представяне на всеки един кандидат.

За това, че няма втори шанс да направим първо впечатление и как да се представим най-добре, сега ще ви разкажем поетапно.

 1. Подготовката за интервю

Предварителната подготовка включва няколко стъпки.

Първо и най-важно е да се информирате добре относно компаниията, към която сте кандидатствали за работа като за целта разгледате подробно нейния сайт.

Освен, че това е добре за самите вас, тъй като ще сте наясно къде отивате, това също така прави много добро впечатление по време на интервюто, ако ви бъде зададен въпросът, „какво знаете за нас“.

Външен вид:

Поне ден преди интервюто за работа обмислете внимателно какво ще облечете и пригответе дрехите си предварително. Подберете облеклото според работата, за която кандидатствате – ако отивате в банка, изберете по-строго облекло, ако пък отивате в рекламна фирма, можете да си позволите и по-свободен, но елегантен стил.

Избягвайте дънки, спортни якета, бели чорапи (за мъже), къси поли и тънки презрамки (за жени), ярки цветове, екстравагантни бижута, силен грим.

Заложете на естествено изглеждаща прическа.

Вътрешно спокойствие

Преди интервюто „потренирайте” – уверено и приветливо се поздравете с въображаем събеседник пред вас. Може да се упражнявате и пред огледалото, за да видите сами какво впечатление правите отстрани. Помислете какви жестове Ви издават, когато сте напрегнати. Наложете си да ги избягвате по време на интервюто.

Проучете предварително къде точно се намира фирмата, в която сте поканени на интервю, преценете с какво ще се придвижите до там и колко време ще ви е неодходимо.

Съвет: Не си позволявайте да закъснеете на тази първа среща, така че ако подраните с 5, 10 мин не бихте сбъркали и бихте се чувствали по-спокойни.

И ето че дойде момента за срещата.

 1. Здрависването

Макар че не винаги приемаме ръкостискането като нещо повече от форма на поздрав, то говори много за нас. Незнанието как да се ръкуваме правилно може да създаде неприятни впечатления. Съществуват няколко вида здрависване, които не препоръчваме: Отпуснато ръкостискане – хора които се ръкостискат така изглеждат неуверени. Излишно е да се казва, че не прави добро впечатление. Друг тип здрависване, което не препоръчваме е , когато вашата ръка е обърната на горе и похлупва дланта на събеседника ви – това означава, че сте властен и със сигурнст няма да впечатлите интервюиращия.

Прекалено силното ръкостискане също не е препоръчително. То може да говори за агресивност, а и не е особено приятно за отсрещния човек.

Най-добрият начин да се покаже увереност и професионализъм е като използвате нормалното ръкостискане – то е кратко, твърдо ръкостискане, обикновено трае не повече от една-две секунди, но можете да оставите другия да прецени кога да прекрати захватката. Движението трябва да идва от лакътя, не от рамото. Препоръчваме ви да не се ръкувате през бюрото.

Ако сте седнали, изправете се и погледнете събеседника си в очите. Също се уверете , че ръцете ви са сухи. Ако държите куфарче или чанта, преместете я в лявата си ръка. Връхната дреха подайте на служителя от рецепцията и не влизайте в кабинета държейки много неща, защото ще започнете да ги прехвърляте от едната в другата ръка и ще изглеждате несръчни.

 1. Разположението на масата и столовете в стаята за интервю. Разбира се говорим за случаи, когато интервюто се провежда в стая, зала.

Съществуват и интервюта в неформална обстановка – заведение, ресторант, открито място, но тогава правилата са общовалидни и за двете страни – интервюиращ и интервюиран и поведението при провеждане на срещата вече зависи от самата обстановка.

Но когато интервюто се провежда в офиса на работодателя и когато ви въвеждат в стаята, за интервю е важно да имате предвид следното:

 • Винаги попитайте къде да седнете. Когато предоставят избора на вас, имате няколко опции. Нека да ги разгледаме:
 • Ако вратата на стаята, в която се провежда интервюто е странично разположена от която и страна на масата да седнете, вратата остава странично, това е най-добриат варинт и за двете страни. Тогава, от която и страна на масата да седнете това не би създало смущения нито за вас нито за интервюиращия, защото позициите се водят неутрални. Разбира се, ако от едната страна има поставен телефон или други предмети на масата, това означава, че на това място е по-добре да седне интервюиращия и вие по-добре да заемете мястото от другата стана на масата.
 • Ако обаче вратата се пада така, че сядайки на масата единия от вас застава с гръб към нея, тогава имате два варианта, за които ще разкажем и ще оставим избора за това кое място да заемете на самите вас:
 • Ако изберете мястото срещу вратата, най-вероятно така вие самите бихте се чувствали по-скопойни, защото зад гърба ви не би могъл да влезе някой неочаквано, а това създава чувство за сигурност. Но ако изберете това място и оставите интервюиращия сам да седне с гръб към вратата, това би могло да създаде дискомфорт в него, независимо че той е „на своя територия“ или „в свои води“ . Като домакин и в позицията си на интервюиращ ако оставите за него мястото срещу вратата той подсъзнателно би се чувствал по-добре. Това е малък трик и съвет от наша страна, но разбира се ние оставяме изцяло избора на вас и вашето вътрешно усещане за нещата и конкретната среща.

Когато се настаните, най-често интервюиращият заема място срещу вас. Това позволява директен контакт и в същото време създава формална обстановка. Разбира се случва се, макар и по-рядко интервюиращия да заеме ъглова позиция спрямо вас. Това предимно би се случило ако ви интервюира самият собственик на компанията, тъй като с този си жест той би искал да подчертае приятелско отношение към вас и да намали невидимата граница между началник и подчинен.

В случай, че срещу вас има двама интервюиращи, е добре като говорите да осъществявате зрителен контакт и към двамата по равно.

Столовете без странични облегалки за ръцете поволяват на интервюиращия да наблюдава жестовете ви с ръце, тъй като вие няма да има къде да ги поставите. Но за това преминавайки на следващата ни тема.

4. Позата на тялото по време на среща

Когато вече сте седнали на стола и позата на тялото ви също е от значение Много е важно да не се отпускате на стола. Дръжте тялото си изправено и ръцете си на показ, като е добре да избягвате жестикулирането.

 • Позиции на главата – двата най-широко разпространени жестове са кимането за „да“ и поклащането на главата встрани за „не“. Може би в България е по-скоро обратното, но в повечето държави е възприето така. Един от най-лесните начини, по които бихте могли да разберете дали интервюиращия прикрива несъгласието си спрямо това което казвате е като наблюдавате дали кима с глава докато словесно се съгласява с вас.

Съветваме ви да накланяте глава встрани – това е белег за наличие на интерес от ваша страна.

 • Погледът: Мозъкът подсъзнателно контролира накъде да сочат очите ни в зависимост от нещата, които говорим. Човешките очи излъчват най-показателните и точни сигнали за въртрешната ни нагласа.

Фейс то фейс интервютата служат, за да се създадеоснова за истинско общуване. Много често се чувстваме  притеснени по време на такава среща и тези усещания са свързани с продължителността на времето, през което човека ни гледа, докато говори.

Деловият поглед, който ние препоръчваме е да гледате събеседника си в очите и малко над тях. Когато задържате погледа си в тази област, създавате делова атмосфера.

 • Ако погледът ви е насочен надолу и вдясно, то вие най-вероятно анализира собствените си чувства.
 • Поглед нагоре и вдясно показва, че разказвате нещо, за което си спомняте и най-вероятно казвате самата истина.
 • Когато очите са насочени нагоре и вляво, това означава, че прикривате нещо. Избягвайте го.

Искахме да ви запознаем с тези движения на очите, за да сте наясно какво излъчвате докато говорите.

Съветът ни е да бъдете винаги искрени, това е най-сигурният начин, че срещата ще бъде успешна.

 • Поза на краката – Можете да скръстите краката си, въпреки, че обиновено се тълкува като сигнал за резервираност. Хората често заемат тази поза по време на интервю за работа, когато им се налага да седят по-дълго време.

5. Различните докосвания и жестове

 • Докосване на лицето с ръка.

Има жестове с ръцете, които е добре да избягваме, защото те ни издават. Когато ние хората изричаме лоши неща, несигурни сме или дори лъжем, често закриваме устата си с ръце или потъркваме очите или  ушите си.

Работейки по тези жестове, ние можем да ги контролираме и използваме в дори в наша полза  и все пак прикриването на устата се тълкува като умишлено прикриване на истина или дори като лъжа. Знайте също, че ако човекът срещу вас прикрива устата си с ръка докато вие говорите – най-вероятно той мисли, че го лъжете.

Докосването на носа и потриването на окото се преработени и по-дискретни варианти на прикриването на устата. Ако човек просто го сърби носът, той обикновено го почесва съвсем непринудено, така че няма как да се объркат двата жеста.

Също така почесването по врата по време на интервю издава неувереност. Жестът става очебиен, когато влиза в противоречие с думите ви – например, ако в момента казвате нещо от рода на „разбирам как се чувствате“. Това означава, че разбира, но не е съгласен с вас, т.е. не ви се доверява.

6. Бариери с ръце – прикриването зад бариера е нормална човешка реакция, за да се предпазим от опасност. Когато сте на интервю за работа, вие се чувствате уязвим и се опитвате да сложите бариера между вас и интервюиращия скръствайки ръце на масата. Когато човек се чувства нервен, той скръства здраво ръце пред гърдите си, защото изпитва желание да се защити, но знайте че околните приемат подобни жестове отрицателно. Това се счита за отбарителна позиция.

Така, че за по-добър професионализъм от ваша страна избягвайте тези жестове, дръжте ръцете си открито пред тялото и най-важното –  бъдете естествени.

7. Приключване на интервюто.

Не само подготовката, не само успешното протичане на интервюто са достатъчни за нашето най-добро представяне. Преминавайки през всички етапи, ето тук е мастото, където да затвърдите вашите позиции и впечатлението, което сте направили досега.

Вземане на довиждане

Към края на интервюто, идва моментът, в който ви питат дали имате въпроси. Моля ви – имайте поне един въпрос който да зададете на интервюиращия! Въпросът може да сте си измислили по време на предварителната подготовка или докато сте обсъждали позицията по време на срещата. Може да попитате до колко време да очаквате обратна връзка и каква е следващата стъпка от процеса на подбор.

Малък съвет от наша страна: Добра практика е след интервюто да изпратите благодарствено писмо до работодателя. То трябва да е кратко. В него можете да изразите благодарност за отделеното време и внимание по време на интервюто. Така ще имате възможност още веднъж да потвърдите интереса си към позицията, за която  кандидатствате. Ако имате уговорка с работодателя и той не ви потърси след определен срок, обадете се и попитайте дали има избран кандидат за длъжността.

Ето, че преминахме през цялостния етап от интеврю за работа и това как езикът на тялото може да ви помогне да се представите по най-добрия начин.

Запомнете: Езикът е тялото на мисълта и каквото и да правите бъдете винаги себе си и бъдете естествени. Това всъщност е най—правилния начин да постигнете успех!

Надяваме се, че сме били полезни и на следващото ви интервю, ще използвате максимално езкът на вашето тяло във ваша полза. Ако имате допълнителни въпроси – пишете ни на [email protected]

Още публикации