Оферти За Работа От Вкъщи

Преди коронавирус пандемията, много работодатели идентифицираха ползите за промяна на повечето позиции за работа от вкъщи, тъй като тя може да донесе подобрения в баланса между професионалния и личния живот на служителите.

Когато COVID-19 принуди компаниите по цял свят, да изпратят служителите си да работят виртуално от дома, работата от разстояние се превърна в нещо нормално за голям брой офисни работни позиции.

В тази статия разглеждаме ползите от работата от дома в България, както за служителите така и работодателите.

Ползи за Служителите при Работа от Вкъщи в България

По-добър баланс между Работа и Личен Живот

Много отдалечени работни места предлагат и гъвкави работни графици, което означава, че работниците могат да започват и да приключват деня си, по свое усмотрение, ако работата им е завършена. Този контрол върху работния график може да бъде безценен, когато става въпрос за посрещане на нуждите на личния ви живот.

По-Малък Стрес от Пътуване

Ежедневното пътуване до работа, в продължение на повече от 30 минути в едната посока, е свързано със завишени нива на стрес и тревожност, а проучванията показват, че ежедневното пътуване до работа е свързано със здравословни проблеми като:

 • Завишен холестерол
 • Завишена кръвна захар
 • Завишен риск от депресия

Независимост от Местоположението

Това може да бъде особено полезно за хората търсещи работа, които живеят в местности от селски тип и малки градове, където може да няма много свободни местни позиции.

Освен това, работата от разстояние е чудесен начин да се избегнат районите с високи наеми и ипотеки, особено за позиции като ИТ, които изискват да се живее в Пловдив или София, отличаващи се с по-високи разходи за живот.

Спестяване на Пари

Работата от дома, може да спомогне да спестявате от бензин, поддръжка на колата, транспорт, такси за паркинг, професионален гардероб и обяд.

Влияние на Позитивната Обстановка

Намаляването на пътуванията, ще допринесе за намаляването на парниковите газове. Това може да бъде подпомогнато също и като се избере да се използва по-малко хартия, климатик, отопление и осветление.

Повишена Продуктивност и Ефективност

Когато бъде свършена добре, отдалечената работа позволява на служителите и фирмите да се фокусират върху една по-добра продуктивност.

По-Щастлив и По-Здравословен Професионален Живот

 • Работата от дома, може и да доведе до по-добро здраве, в много аспекти:
 • Повече време за физически дейности
 • Възможност да се храните по-здравословно
 • Да се възстановите от болест или операция у дома
 • Да сте изложени по-малко на болести
 • По-лесно ще се погрижите за здравословен проблем или увреждане
 • Възможността да си създадете удобно и ергономично работно място.

Повече Независимост

В една нормална офис среда, често се налага да превключвате между различни задачи и да получавате много мнения за приоритета на дадена задача. Но по време на дистанционната работа, при правилно управление на времето и дисциплина, имате по-голяма независимост по отношение на работата си.

По-Добра Комуникация

Редовното използване на инструменти за комуникация, подпомага подобряването на комуникацията, вместо да се разчита само на комуникация лице в лице.

Ползи за Работодателите при позиции Работа от Дома в България

Гъвкавост и Сръчност

Тъй като служителите вече не са обвързани с офиса, те могат да бъдат по-склонни да работят с гъвкаво работно време, като ранни или по-късни часове или дори по време на уикендите.

Подобрено Задържане на Персонала

Ако им бъде позволено да работят от дома, служителите ще почувстват и по-голямо доверие от страна на работодателя, което може да допринесе значително за лоялността на персонала.

Привличане на Нови Таланти

Дори само предлагането на възможност за работа от дома, ще ви даде предимство на пазара на труда пред конкурентите, които не предлагат възможност за работа от дома на своите служители.

Повишена Продуктивност

Работата от дома, предлага една по-тиха обстановка, което може да улесни по-съсредоточената работа.

Повишена Мотивация на Персонала

Работейки от дома си, служителите чувстват доверието на своя работодател, тъй като работните взаимоотношения не се наблюдават толкова стриктно и на служителите се предоставя известна самостоятелност, за да се справят с работата си.

Подобрено Здраве и Благосъстояние на Персонала

Спестеното време за пътуване позволява на служителите да получават допълнителни ползи за здравето си, като например допълнителен сън, прекарване на повече време със семейството, упражнения и приготвяне на по-здравословна храна.

Финансови Ползи

Спестяване на средства от офисни пространства, офисни консумативи, сметки и други съоръжения.

По-Широк Спектър за Подбор на Персонал

С опцията за дистанционна работа, работодателите могат да разширят своя спектър на подбор на персонал към различни градове из България. Това може да помогне на компаниите да се насочат към места, които иначе биха пренебрегнали.

Недостатъци от Работата от Дома в България

Би било нечестно, ако не изброим недостатъците от принуждаването на служителите да работят от дома, когато това не е задължително спрямо ограниченията наложени от Ковид-19. Те включват:

 • Персоналът се чувства изолиран
 • Трудности при проследяването на продуктивността
 • Разсейващи фактори у дома
 • Потенциален бърнаут
 • Разходи от работата от дома
 • Проблеми при развитието на персонала
 • Рискове за сигурността на данните
 • Негативно влияние върху психологическото здраве
 • Занижен морал на персонала
 • Бавна скорост на интернета
 • По-трудно начално обучение на новите служители

Хибриден Професионален Подход

Работата от дома е по-подходяща за едни професии, отколкото за други. По същия начин работата от дома подхожда на някои видове личности, но не и на други. Някои хора може да предпочитат контакт с колеги, чрез комуникация лице в лице.

Преминаването към работа от дома не означава, че служителите трябва да работят само вкъщи. Често разпределянето на времето между дома и работното място е най-продуктивното решение и може да искате надомният работник да присъства на срещи, за да бъде напълно ангажиран и информиран.

Заключения при Работа от Вкъщи в България

Може да се заключи, че предимствата и недостатъците на работата от дома са общи както за служителите, така и за работодателите. Но последните две години показаха, че заедно с това недостатъците могат да бъдат сведени до минимум с подходящите методи.

За целта компаниите в цялата страна започнаха инициативи, свързани с Ковид-19, за да помогнат на служителите си да преминат през тези трудни времена, като предоставят помощ за укрепване на психичното здраве на служителите, организират ваксини и друга медицинска помощ, изготвят облекчени политики за отпуск за служителите, които са дали положителни проби, и т.н.

Експертите в Подбора на Персонал за Работа от Дома в България

Ние улесняваме организацията на работата от дома за бизнесите, посредством нашите услуги, както и чрез фокуса ни върху гарантирането на решения за подбор на персонал за дистанционна работа.

Нашите екипи подбират кандидати, които са преминали през строги оценки, гарантиращи успешното изпълнение на вашите функции от разстояние.

Свържете се с Top Skills, за да подсилите дейността си, чрез модели за дистанционна работа.

Още публикации