Щастието в работен план – изкуството, за което рядко говорим!

Ако искаш да бъдеш щастлив – бъди!
Лев Толстой

Формалната дефиниця за щастие е „чувство и състояние на пълно задоволство, удовлетворение от живота“, а това често е въпрос на лична и индивидуална интерпретация, защото всеки има своя дефиниция за щастие и факторите, които го карат да изпитва щастие.

Днес ще Ви посочим няколко „трикчета“ за щастлив работен ден. J

  1. Бъдете благодарни!

Никога не трябва да подценявате силата на това да бъдете признателни на хората. Когато сте мили с хората около Вас, всичко ще Ви се върне обратно.

  1. Хванете се за поне една добра причина!

Съсредоточаването върху позитивното ни кара да се справим по-лесно с останалите неща. Това може да е удобната локация, обяд с колега, интересни задачи и т.н.

  1. Всичко започва с правилната нагласа на ума!

За да бъдете щастливи на работното си място, просто изберете да бъдете щастливи. Заобиколете се с положително настроени хора на работа – такива, които Ви забавляват и с които се чувствате добре. Щастието много често е въпрос на личен избор!

  1. Изчистете негативността си!

Опитайте се да стоите далеч от негативни разговори, клюки и отрицателно настроените хора, които се опитват да „заразят“ околните с песимизма си.

  1.  Започнете нова задача!

Огледайте се за нови възможности за разнообразяване на работата си като участие в нови проекти или включване в някой от настоящите. Проактивността винаги се цени високо. Най-важното в случая, обаче, е предизвикателството да дадеш повече от себе си, което води и до по-голямо професионално удовлетворение. Опитайте се да структурирате работата си, така че да Ви носи радост. Радостта може да възникне от смяна на работното време или от дребна промяна, която да Ви удовлетвори.

  1. Започнете работния ден с любим ритуал – песен, кафе, вдъхновяваща мисъл!

Когато Ви се налага да правите неща, които са Ви неприятни, има един естествен подбор, който Ви кара да ги отлагате за най-накрая. Но отлагайки, ще знаете, че все пак това Ви чака рано и или късно ще трябва да го свършите и тази мисъл ще Ви преследва през целия ден. Всички получават задачи, които са им повече приятни и такива, които не могат да понасят. Започвайки деня с нещо любимо и вдъхновяващо, ще преминем много по-леко през предизвикателствата на деня.

  1.  Заобиколете се с неща, които Ви карат да се усмихвате!

Смехът е безплатно, но много силно лекарство. Един ден без смях е като загубен ден. Много е важно около Вас да има хора и неща, които Ви карат да се смеете. Това може да бъде снимка на любими хора, нещо, което Ви напомня за хубав момент, нещо, което Ви вдъхновява. Смехът винаги оправя настроението. Той премахва гнева, раздразнението и Ви зарежда с нови сили.

  1. През уикенда забравете за работата си

В никакъв случай не скучайте, обаче, намерете си други занимания, които да Ви държат активни и да не позволяват на ума Ви да мисли за работа.

Дори и в най-хубавата работа има дни, които не са толкова приятни. Всичко зависи от Вас и Вашето настроение. Нека не позволяваме на външни източници да ни развалят деня и да влияят отрицателно на личността ни.  Хората, които харесват своята работа, я вършат много по-добре. Те са по-продуктивни, по-креативни, по-мотивирани и е по-вероятно да постигнат целите си.

 За контакт с нас: [email protected]

Още публикации