Sustainable workplace – работното място на модерния човек

Независимо дали написани на български или на английски думите „устойчиво“ и “sustainable” се появяват все по-често в нашето ежедневие, придружаващи все по-голям брой продукти и услуги. Именно затова не е изненадващо, че те са се превърнали в индикатор на възможно най-добрите предложение на пазара. В случая става дума за пазара на труда, и по-конкретно работното място, защото вече все повече хора осъзнават належаща нужда от промени, които да направят средата, в която се развиваме, по-добра.

В контекста на работното място понятието „устойчиво“ може би е все още малко непонятно. Във философията за него лежи идеята, че успешни са бизнесите и компаниите, които постигат баланс между планетата, хората и печалбата. Вместо традиционно натрупаните приходи да са целта, тук водеща е перфектната синергия между трите – да бъдат използвани по-малко ресурси на планетата, служителите да се чувстват по-удовлетворени от това, което правят, използвайки наличните им ресурси по-ефикасно, а печалбите да са по-високи. Когато персоналът се чувства добре на работното си място, нивата на продуктивност се покачват, което води до постигане на по-високи резултати, а съответно и приходи. Споменавайки печалби, проучвания сочат, че потребителите имат много по-добро отношение към компаниите, ако знаят, че една от техните бизнес цели е намаляване на лошия отпечатък върху околната среда. И всичко това е придружено от насърчаване и възприемане на практики, които да накарат хората да се замислят дали не могат да отмятат задачите си, използвайки по-малко ресурси, но по по-ефективен начин. Именно затова устойчивото работно място набира все по-голяма популярност както сред международни, така и сред български компании. В следващите параграфи можете да прочетете как да го постигнете и как промени от такова естество имат положително влияние.

Намалете консумацията на електричество

Има немалко начини да намалите консумацията на електричество на работното място, които водят до това Вие да се чувствате по-добре. Най-простият начин е вместо да използвате изкуствено осветление, да работите на естествена светлина особено в светлите часове на деня. Поради факта, че светлината има пряко въздействие върху настроението, мотивацията, концентрацията и работоспособността, е важно да се замислим по какъв начин е осветено мястото, на което работим. Още един съвет относно светлината и разхода на енергия е да не забравяте да загасяте осветлението. Дори да Ви се струва , че е ненужно това да бъде споменавано, в действителност много често хората остават осветлението в стаята, в която работят, включено след себе си, а тези около тях не си дават сметка, че могат да го загасят.

Друга стъпка към по-устойчивото работно място и пестенето на енергия е да изберете лаптоп пред настолен компютър. Лаптопът харчи значително по-малко енергия заради по-малките му компоненти, в това число и екранът. В случай че професията Ви го позволява, препоръчваме да изберете по-малък екран. Режим пестене на енергия също е сред начините да редуцирате разхода на електричество на работното място от устройствата, които ползвате. В допълнение, за да направите работното място по-устойчиво е препоръчително да замените всичко стари устройства  с нови такива – колкото по-стара е техниката, толкова повече електричество се изисква, за да работи добре. Тук е важно да бъде отбелязано, че за да не вредите на околната среда, в никакъв случай не изхвърляйте старата Ви техника, а я рециклирайте.

Намалете отпадъците

Последната от посочените по-горе полезни практики е донякъде свързана и със съветите в тази точка. Намаляването на отпадъците, които изхвърляте, е един от водещите начини да превърнете работното си място в по-устойчиво такова. Рециклирането е един от начините да намалите отпадъците, които генерирате. Освен устройства, можете да рециклирате хартия, опаковки и какво ли още не. Осигуряването на кошчета, които са подходящи за целта, е лесен и изключително достъпен начин да насърчите повече хора да променят навиците си и да бъдат  част от положителната промяна. Друга полезна практика, чрез която да намалите отпадъците, най-вече хартията, която изхвърляте, е да съхранявате документацията си изцяло дигитално. По този начин ще успеете и да спестите място в офиса и ще спрете да се чудите къде да сложите поредното нещо, което необходимо за Вашия бизнес. Не на последно място помислете за приборите за хранене, които използвате. Добра идея е да замените пластмасовите, а дори  и металните, с рециклируеми такива. По този начин спестявате и вода, нужна за металните прибори.

Помислете за самия офис

Като за начало е важно да се замислите с какво всъщност офисът Ви е почистван. Дори да се опитвате да намалите лошото влияние върху околната среда, като вече взимате под внимание някои от горепосочените съвети, Вие намалявате действието на добрите практики, ако не сте наясно какви препарати използвате за почистване. Твърде често не се замисляме, че използваме препарати, които съдържат вредни химикали, не само за природата, но и за нас самите. Вместо тях можете да използвате еко-препарати, чиито избор става все по-разнообразен. Немалко вече са и zero waste местата, от които можете да се снабдите с такъв тип препарати без те да са в пластмасова опаковка.

Наличието на растения в офиса също е един доста добър начин да внесете нотка устойчивост. Освен че правят работното място да изглежда по-приятно, растенията значително подобряват качеството на въздуха. Особено полезно е, ако имате растение близо до монитор, особено ако това е кактус, защото то поглъща вредните замърсители, които техниката генерира. Тук е важно да споменем, че данни посочват, че в офиси с наличие на растение, отношенията между служители са много по-добри, а резултатите при съвместни техни задачи много по-високи.

Надяваме се, че с тази статия сме Ви накарали да се замислите за Вашето работно място и как може то да бъде подобрено с Ваша намеса. Винаги можете да замените досегашните Ви навици и практики с много по-ефективни такива, затова не се колебайте да направите промяната още днес. За още съвети не забравяйте да следите блога ни, а за обяви за работа, която със сигурност ще бъде полезна и за Вас, и за околната среда, натиснете тук.

Още публикации