Успешен Подбор на Персонал, чрез Социалните Мрежи

Намирането на работа чрез Социалните Мрежи, се налага като все по-успешен подход в процеса за подбор. Ние в Top Skills Recruitment  се възползваме от социалните медии, за да увеличим нашия обхват от кандидати, и да покрием изискванията на клиентите си.

Тази статия описва ключовите елементи, които трябва да бъдат взети предвид, когато се използват социалните медии за подбор в България.

Какво Представлява Подбор през Социални Медии?

Подборът през социалните медии, представлява стратегия за подбор, която комбинира елементи на изграждане на работодателски бранд и маркетинг за подбор на персонал, за да се свържете и привлечете активни и пасивни кандидати в дигиталните платформи, които те посещават. Ето и някои статистики:

 • 73% от милениълите, са намерили своята последна работа, през социална мрежа.
 • 82% от компаниите привлизат пасивни кандидати, като извършват подбор през социалните медии и са съобщили за 50% увеличение в качеството на кандидатите.

Причини Поради Които Да Използвате Социалните Медии Като Част от Вашия Маркетинг за Подбор на Персонал

Ние вярваме, че намирането на работа чрез социалните мрежи е успешно работещ метод, поради следните причини:

Ускоряване на Усилията Ви за Маркетинг за Подбор на Персонал

Социалните медии могат да достигнат до квалифицирани кандидати за секунди.

Традиционните методи като билбордове, вестници и събития, не предлагат същата непосредственост или мащабируемост, които социалните медии предлагат. Освен това, те предоставят вграден тракинг, който се фокусира върху данните, от които сте най-заинтересовани, например гледания на страници, ангажираност и последователи.

Адаптиране на Усилията ви за Подбор на Персонал

Платформите за социални медии, предоставят оромен брой възможности за достигане до конкретни групи от хора, позволявайки ви да таргетирате най-подходящите кандидати за вашите позиции. Стесняването на групата от кандидати в ранен етап на процеса за подбор на персонал, ще ви позволи да инвестирате повече време, фокусирайки се върху най-добрите кандидати.

Всяка платформа разполага със своя собствена аудитория и култура, предоставяйки ви възможността да бъдете по-конкретни и да изпратите правилното съобщение, на правилните хора, в правилния момент.

Промотиране на работодателския ви бранд

69% от търсещите работа, заявяват че репутацията на компанията е фундаментален фактор, при избирането на нова работа. Социалните медии са отличен ресурс, при промотирането на вашия работодателски бранд към потенциални служители, които може да не обръщат внимание на длъжностните характеристики. Ето и и някои области, които да вземете предвид, когато избирате съдържание за социалните медии:

 • Предаване на ежедневието във вашата компания
 • Описване на фирмената ви култура
 • Подчертаване на предимствата и привилегиите
 • Създаване на съдържание привличащо вниманието върху служителите
 • Рекламиране на събития за подбор
 • Публикуване на свободни позиции
 • Изготвяне на форуми и семинари за Въпроси и Отговори

Увеличете Досега си

 • Подборът през социалните медии, може да ви помогне да:
 • Достигнете до пасивни кандидати, които в момента не търсят работа и може никога да не са чували за вашата компания.
 • Персонализирайте комуникационните си усилия, като достигнете до индивиди в социалните медии, чрез лични съобщения или коментари
 • Прицелете се в хора или експерти от индустрии в конкретни ниши, посредством платени рекламни възможности, в различните социални платформи.

Опознайте Кандидатите Отвъд Техните Автобиографии

Традиционната автобиография, може да бъде добър начин да се обобщи професионалния опит на кандидата, но предлага малко информация относно него като човек. Подборът през социалните медии, ви позволява да развиете по-детайлна представа за кандидатите, включително техните характери, интереси и взаимни отношения.

Създаване на Стратегия за Подбор през Социални Медии

Top Skills Recruitment осъзнава, че всяка компания има различни нужди и затова ще създадем персонализиран план, който да покрива вашите изисквания. Ние ще извършим следните дейности, когато създаваме стратегията ви за подбор и осигуряване на работа чрез социалните мрежи.

Проучване на Конкурентите и Кандидатите

Ние ще проучим, кои платформи са най-популярни сред конкурентите ви, ще определим типа на съдържание, което те създават за всяка платформа и какво влияние оказва на ангажираността.

Създаване на Кандидатстващи Лица

Ще разберем от хора с какъв вид личностни характеристики, се нуждае вашата фирмена култура и ще балансираме това, с квалификациите, нужни за да бъде вашата организация успешна.

Поставяне на Цели на Подбора

Ние ще определим, точно какво искате да постигнете с вашата стратегия за подбор през социални медии и ще изпълним реалистични цели с проследими показатели.

Избиране на Правилната Платформа

В зависимост от индустрията и хората в които сте се прицелили, ние ще изберем подходящите социални платформи, за да достигнете правилните кандидати.

Подбор и намиране на работа чрез социалните мрежи

Когато работим с вас, като ваш консултант за подбор на персонал, е фундаментално да работим заедно за да привлечем най-добрите кандидати. Ние ще приложим следните изпитани практики, за да помогнем на вашия подбор на персонал през социални медии в България, да успее:

Ще Дадем Възможно Най-Много Информация за Свободната Позиция

Ще ви помолим да предоставите всичката нужна информация, която ще ви помогне да получите повече кандидатури, а това от своя страна ще повиши шансовете ви да намерите правилния кандидат.

Ще Публикуваме Най-Новите Новини за Подбора в Индустрията

Top Skills Recruitment постоянно публикуват новини и статии за индустрията за подбор на персонал, за да поддържаме своите последователи осведомени за важните въпроси, които са на лице в момента.

Ще Информираме Хората Относно Последните Развития в Компанията Ви

Важно е да споделяте с нас, последните новини от компанията ви, тъй като това ви дава шанс да покажете постиженията на компанията, което от своя страна ще бъде използвано да привлече повече кандидати.

Ще Предостави Постоянство и Разнообразие Сред и Между Платформите

Уверете се, че е приложен постоянен подход, в различните платформи за социални медии, които използвате.

Обобщение на Вашия Подбор през Социалните Медии

С наличието на толкова много опции, е важно да запомните че вашата стратегия за подбор на персонал през социалните медии, не трябва да представлява един общ подход. Ето едно кратко ръководство, за Топ 5 на платформите за социални медии:

Подбор в LinkedIn

Процент на Компаниите Които Използват LinkedIn за Подбор на Персонал: 96%

С наличието на повече от 11 милиона активни обяви за работа, LinkedIn е задължителна опция за повечето рекрутъри. LinkedIn предлага несравним преглед на професионалния опит на кандидата. Освен това предлага и информация за техните интереси, препоръки и похвали.

LinkedIn предлага също и Разширено Търсене на Хора. Този инструмент предлага възможности за търсене, които са силно полезни за рекрутърите. Много от тези функции за търсене са безплатни. Но, някои изискват Премиум LinkedIn акаунт.

Подбор във Facebook

Процент на Компании Които Използват Facebook за Подбор: 66%

Facebook може да не е специализирана професионална мрежа като LinkedIn, но нейният размер я прави задължителен ресурс за рекрутърите. Може да хвърли светлина върху характера на даден човек, извън работата, и предоставя безброй възможности да намерите и да се свържете с кандидати. Дори предлага секция с обяви за работа.

Търсенето по Графики на Facebook ви позволява да търсите различни променливи в потребителските профили, включително местоположение, интереси, области на обучение.

Подбор в Instagram

Процент на Компании Които Използват Инстаграм за Подбор на Персонал: 7%

Визуалният формат на Instagram стана изключително популярен сред милениълите (най-голямата част от работната ръка) и Поколение Z. Въпреки своята популярност, по-малко от 10% от рекрутърите използват този канал, което представлява огромна възможност за оползотворяване.

Подбор в Twitter

Процент на Компании Които Използват Twitter за Подбор на Персонал: 53%

Twitter се превърна в предпочитан източник за новини и събития. Всяка една известна личност използва Twitter за да комуникира с хора по света.

Разширеното търсене на Twitter има повече ограничения от Facebook, но все пак ви позволява да търсите хора, които използват конкретни фрази, хаштагове и ключови думи.

Подбор в YouTube

Процент на Компании Които Използват YouTube за Подбор на Персонал: 11%

72% от интернет потребителите избират видеа спрямо текст.

Още публикации